Wilhelm II springlevend op internet

Keizer Wilhelm II herrijst digitaal uit de as om ons vanaf 1 april een kijkje te geven in zijn archief. De oud-Duitse machthebber, van 1888-1918 kaiser (keizer) was van Duitsland, woonde van 1918 tot 1941 in Nederland. Om precies te zijn in Amerongen en in Doorn. Doorn is ook de plaats waar hij ligt begraven in een mausoleum. Het archief van de oud-keizer bestaat uit 175.000 afbeeldingen.

Een Duitse keizer in Nederland

Hoe komt een oud-keizer van Duitsland in godsnaam in Nederland terecht? Duitsland had als lid van de Centrale mogendheden de Eerste Wereld Oorlog (WO I) verloren, een oorlog waarin Nederland neutraal was gebleven. De geallieerde mogendheden legden de Duitsers herstelbetalingen op in het verdrag van Versailles. De oosterburen van Nederland werden financieel uitgeknepen en de oude kaiser moest zijn thuisland ontvluchten en vroeg amnestie aan in Nederland. Ondanks protesten van de geallieerden kreeg hij dit toch van koningin Wilhelmina. Zij heeft hem echter nooit bezocht in Huis Doorn. Tijdens zijn verblijf in Nederland speelde Wilhelm II geen grote rol van betekenis meer. Toen de nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, waren die niet van plan om de oude monarchie met Wilhelm aan het hoofd in ere te herstellen. Zodoende zou hij tot aan zijn dood in 1941 in de provincie Utrecht blijven wonen. De tijd verdreef hij door de bossen rondom het landgoed Doorn om te hakken.

Gloriedagen

De afbeeldingen zullen vooral van voor 1918 zijn. Daarom hier wat materiaal waarin de oude keizer nog in zijn glorie dagen te zien is.

Zijn favoriete bezigheid was het poseren in militaire uniformen, militaire parades waren natuurlijk een goede gelegenheid om een nieuw uniform aan de onderdanen te laten zien.

Wilhelm II is gereïncarneerd in een aapje

Wilhelm II en een keizer Tamarin aapje hebben een overeenkomst, namelijk een grote witte snor. Zoek maar de verschillen tussen de oude Wilhelm en het dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.