Barbier Capone en zijn Pinokkio

De Italiaanse barbier, Pasquale Capone, die al 46 jaar lang klanten ontvangt in zijn salon op de Begijnesteeg in Amsterdam, is een echt ambachtsman. Hij is barbier. En een man met idealen, die zichzelf vergelijkt met de maker van Pinokkio. Carlo Collodi.


“Collodi was ook een echte vakman die hield van zijn vak”, vertelt Capone. Collodi was politiek bevlogen en protesteerde tegen de Italiaanse politiek. “Net als ik.” Collodi stichtte een satirisch blad op uit protest, en werd door de groothertog van Toscane verboden. “Collodi was een man van protest en ik herken mezelf in hem. Mensen die tussen de regeltjes door kunnen lezen dat het boek Pinokkio niet slechts een kinderverhaal was. Op zijn manier toonde hij zijn idealen in het boek. Ondanks dat hij zijn vrijheid beperkt werd door het verbod op het blad.”

Capone heeft deze vrijheid wel. Hij protesteert tegen de Nederlandse overheid. Met zijn demonstratieborden staat Capone zo nu en dan op binnenhof uit protest tegen de Nederlandse regering, die het ambachtelijke werk niet in bescherming neemt. “Terwijl de ambacht dé toekomst is van de jongeren en de samenleving.”

Er zijn geen diploma’s en certificaten nodig om een goede vakman te worden. Alleen geduld en een goede mentor is wat je nodig hebt. Wanneer jongeren geen zich geen vervolgopleiding kunnen veroorloven, kunnen ze het vak als barbier bij bijvoorbeeld Capone leren. “Als je een vak beheerst kun je de hele wereld over”, zegt Capone. “Je bent een vrij mens.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.