Het oordeel van Utrecht

Buitenlanders zeggen nog wel eens dat Nederlanders snel zeuren. Ook Utrechters zullen ongetwijfeld af en toe wat miepen. Het zal alleen niet altijd gaan over Utrecht, want uit de jaarlijkse inwonersenquête blijkt dat Utrechters best tevreden zijn over hun stad.

7000 mensen werkten mee aan het onderzoek. De Utrechters zijn over het algemeen tevreden over hun woning, hun gezondheid en de buurt waarin ze wonen. Het hoogste rapportcijfer geven inwoners voor hun woning (7,6) en het laagste voor het onderhoud van de openbare ruimte (6,3). Een ruime meerderheid van 88% voelt zich gezond en 82% is gelukkig. Daar staat een groep van 12% van de Utrechters tegenover die zich wel eens gediscrimineerd voelt en 8% die in een sociaal isolement leeft.

Verschillen per wijk

De tevredenheid over voorzieningen en contacten verschillen per wijk. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn bewoners een stuk minder tevreden over het openbaar vervoer en in Leidsche Rijn ook over het winkelaanbod. Ze zijn wel positiever over de sportvoorzieningen. De wijk Zuidwest valt op vanwege een lage tevredenheid over het groen in de buurt. In Overvecht vindt een veel kleiner aandeel (45%) dat de mensen op een prettige manier met elkaar omgaan dan in Noordoost (83%), de wijk met de hoogste score.

Actie

Het Utrechts college is gespitst op het oplossen van problemen, zoals de leefbaarheid in de buurten, de bereikbaarheid, de druk op de woningmarkt, de kansen op de arbeidsmarkt en onderwijs voor de meer kwetsbare groepen. Burgemeester Aleid Wolfsen: “Wij willen samen met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de belangrijkste punten tegen het licht houden en aanpakken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.