Moppentappen in Gebarencafe Utrecht

Het is er een stuk minder luidruchtig dan in een regulier café, maar daarom niet minder gezellig. Elke tweede donderdag van de maand wordt het Utrechtse Café Marktzicht omgetoverd tot gebarencafé. Op deze drukbezochte avond zit de kroeg stampvol met doven en slechthorenden uit de hele regio. Ook horenden zijn welkom en worden met het verstrijken van de maanden steeds beter vertegenwoordigd.

Bij gebrek aan een dovenontmoetingscentrum werd tien jaar geleden het gebarencafé Utrecht in het leven geroepen. Volgens organisator Gomer Otterspeer is het een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten. In tegenstelling tot officiële ontmoetingscentra, is de sfeer in het café ontspannen en informeel.

Het gebarencafé lijkt op het eerst oog dus niet veel te verschillen van een regulier café. Toch zijn er wel wat verschillen: De barmannen kunnen ook een beetje gebarentaal en er is genoeg licht, zodat bezoekers elkaars gebaren goed kunnen zien.

Veelgeziene gasten zijn studenten van de tolkenopleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij proberen, onder het genot van een biertje, de gebarentaal nog beter de beheersen. Mocht je ook nog over een acteertalent beschikken of goed kunnen moppentappen, dan is er ook een podium om je kunsten op te vertonen. Dit is het dan ook het stokpaardje van het gebarencafé in de Domstad, die dit als enige biedt.


Beelden Gomer Otterspeer van Gebarencafé Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.