Terechte sloop bunker Bilthoven

Stel je voor: op een zwoele avond in juli ben je rustig aan het avondeten. Plots klinkt een enorme explosie en vliegen honderden brokstukken door de lucht. Ze boren een weg door daken, auto’s en ramen. Ze vliegen over een twintig verdiepingen hoog flatgebouw. Dat gebeurde in het naast Utrecht gelegen Bilthoven, in 2008. En richtte hiermee ongelooflijk veel schade aan huizen en auto’s. Iets wat je niet verwacht, op een zomeravond.

De volledig uit de hand gelopen explosie bleek een door de gemeente uitgevoerde explosie te zijn van een oude atoombunker. Maar in plaats dat deze met hulp van explosieven implodeerde, explodeerde de bunker. De arbeidsinspectie heeft kort daarna besloten dat de sloopwerkzaamheden van de bunker stilgelegd moest worden. Er moest eerst uitgezocht moest worden hoe die explosieven veilig verwijderd konden worden. De uitvoerder, Sloopbedrijf Het Groene Kannetje uit Veere, was het hier niet mee eens en had een procedure aangespannen. Onder meer om niet hoeven op te draaien voor de schade.

De Raad van State heeft vandaag bepaald dat het terecht was dat de stop van de sloop in 2008 terecht was.

Onlangs is de bunker in zijn geheel gesloopt en zal er binnenkort op de plek een bedrijvenpark gebouwd worden. Het blauw omlijnde gebied is waar de bunker stond.


View Bunker Bilthoven in a larger map

Voor video’s over hoe er toentertijd op de explosie werd gereageerd, kunt u hieronder twee filmpjes bekijken die RTV Utrecht heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.