Ambachten in Utrecht: de klokkenmaker

Het is vijf voor twaalf op de klokken van Jan Haasnoot. Zijn klokkenatelier aan de Vleutenseweg in Utrecht is in de loop der jaren langzaam veranderd. Nieuwe klokken verkoopt hij amper nog, de tweedehands klokken hangen geduldig aan de muur te wachten tot een nieuwe eigenaar ze weer eens opwindt. De klokkenmaker moet steeds creatiever worden.

Ouderwetse uurwerken zijn ernstig uit de mode, en van kapotte Friese staartklokken, stille Big Ben-mechanieken en gebroken koekoekjes alleen valt ook al lang niet meer te leven. Ooit had Haasnoot een eigen productiebedrijf. In zijn klokkenfabriek maakte hij honderden klokken per maand. Tot het ouderwetse degelijke uurwerk uit de mode raakte. De productie liep hard terug, en de fabriek werd gesloten.

Het enige dat nog herinnert aan die tijd is een stapeltje voorgeprinte papieren wijzerplaten, achter in de winkel waar hij nu oude klokken repareert en verkoopt. Eigenlijk is er alleen nog geld te verdienen aan restauratie. Daar houden de meeste klokkenmakers zich dan ook mee bezig. Jan Haasnoot heeft zelfs schilderijen opgenomen in zijn reparatierepertoire.

Klanten van de klokkenmaker van nu zijn mensen die een oude klok hebben waar ze aan gehecht zijn. Het is (letterlijk) een uitstervende groep mensen. Jan Haasnoot verzucht dat de meeste mensen hun klokken bij de IKEA kopen. Als die stuk gaan, koop je gewoon een nieuwe. Veel goedkoper. Het vak van klokkenmakers stamt nog uit de tijd van voor de Zweedse revolutie. Een Rusch (2 euro) zet je nu eenmaal sneller bij het grof vuil dan een AMS 2033 (5500 euro). Tot overmaat van ramp vinden veel  jonge mensen zo’n goedkope klok nog mooier ook.

De toekomst van de klokkenmaker ziet er niet rooskleurig uit. Minder klokken, minder klanten, minder inkomsten. De horlogemakersopleiding in Schoonhoven heeft nog maar een handvol leerlingen. Die kleine groep ‘uurwerktechnici’ zal nog genoeg werk hebben, maar de oude tijden zullen waarschijnlijk nooit meer herleven.
View


View
Klokkenmakers in Utrecht in a larger map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.