Het nieuwe goud

Geld verliezen op de beurs lijkt steeds makkelijker te worden. Tijd dus om naar iets nieuws te zoeken. Whisky bijvoorbeeld. Want beleggen in een Scotch Single Malt kan behoorlijk lucratief uitvallen.


Waar moet je beginnen? Natuurlijk moet je eerst weten waar de whisky gekocht en verkocht kan worden. Daarvoor is in 2007 de World Whisky Index (WWI) opgericht. Hier worden de flessen verhandeld alsof het aandelen zijn bij de AEX. Inschrijven, inkopen en dan in spanning de koers van je fles sterke drank in de gaten houden. Natuurlijk wordt winst nooit gegarandeerd, maar de whiskyprijzen lijken steeds hoger te worden.

 

Het gemiddelde rendement per jaar wordt zelfs geschat op 32,7%. Bij flessen van 160 euro is dat voor velen natuurlijk niet meer dan een leuk zakcentje, maar het wordt pas echt interessant als je flessen van bijvoorbeeld ‘Black Bowmore’ inkoopt. Vorig jaar liet de gebottelde Bowmore uit 1964 een rendement van 140% zien. Een getal wat je op Beursplein 5 niet tegenkomt. Gemiddelde vraagprijs van de ‘Black Bowmore 1964’: 3965 euro.

 

In totaal staan er nu zo’n 47000 verschillende flessen te koop. De oudste daarvan is gebrouwen in 1919 en gebotteld in 1970. Dat is tevens de duurste fles die momenteel op de markt is. De prijs van een fles ‘Springbank 1919’ wordt door de WWI geschat op 55.000 euro. Die mix je dus niet zomaar door je cola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.