IJs introduceren in het kille Nederland van 1950

 

Venezia - Heerlijk Italiaans ijsDe familie De Lorenzo heeft in de jaren 50 het schepijs geintroduceerd in Nederland. Je zou denken dat dit een gemakkelijke taak is. Wie vind ijs nou niet lekker? Maar de levensstijl was sober, en alles wat nieuw was was vreemd. Dit was een probleem voor Carlo. Hij immigreerde naar Nederland om samen met een compagnon het autentieke Italiaanse ijs op de markt te brengen.

Maar samenwerken was niet nodig, dus ging Italo in verschillende steden kijken wat een goede plek was om zijn Venezia ijs op te zetten. Rotterdam was te groot en te zakelijk, Amsterdam was te massaal, enz. Uiteindelijk kwam hij in Utrecht uit. De ideale grootte van de stad en het grote aantal studenten zijn goede punten voor Carlo, maar vooral de grachten van Utrecht hebben Carlo voor Utrecht laten kiezen. De wateren doen denken aan venetie. In Utrecht maakte hij zijn basis en opende een mooie ijssalon.

Opgevulde Leegte
De ijssalon op de oude gracht bleef leeg. Nederlanders begrepen het idee niet. Tientallen smaken ijs plotseling kunnen kiezen, dat was vreemd. De Utrechters hielden zich liever bij het simpele ijsje wat je bij een stalletje kon halen. Carlo moest iets verzinnen, en besloot daarom tientallen karretjes de stad in te sturen. De naam Venezia stond op alle kraampjes groot afgedrukt. Omdat de Utrechters wel in het park en op straat een ijsje kochtten werd de naam bekend. De salon werd sindsdien beter bezocht. Kinderen trokken hun ouders naar de ijssalon, omdat ze de naam herkende. De kwaliteit van het ijs en de grote keus zijn eigenschappen van venezia die ervoor gezorgd hebben dat de familie De Lorenzo al meer dan 60 jaar hun ijsjes in Utrecht verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.