Berenwerpen

‘Waarom hangen er allemaal knuffels in de boom aan het einde van de lapjesmarkt?’ Dat is wat veel lappensnuffelaars zich afvragen als ze op zaterdag na het doorlopen van de Breedstraat omhoog kijken.

Berenwerpen. Dat is het antwoord. Sinds twee jaar is er met Koninginnedag een nieuwe traditie voor de deur van Café Marktzicht. Een menigte verzamelt zich direct na het aflopen van de vrijmarkt. Iedereen heeft knuffeldieren meegenomen; arme in de steek gelaten teddyberen en andere beesten die verkocht hadden moeten worden voor wat centen maar niet gewild waren en achterbleven op straat. De beesten worden naar de boom geworpen. Wanneer er één blijft hangen klinkt het eenstemmig gejuich van dronken Koninginnedagpubliek.Trekhaakslepen

Een vaste klant van het café legt uit hoe de traditie ontstaan is: “Vroeger was er geen berenwerpen joh, we deden aan trekhaakslepen.” Tot 2009 nog, stonden de mensen niet met knuffels klaar, maar met overgebleven koopwaar van de vrijmarkt; als er maar een snoer of touw aan vast zat. Direct na het aflopen van de markt kwam de gemeente langs met haar wagens om de overgebleven troep mee te nemen en de straat op te schonen. “Dat was het moment waarop we lussen van de snoeren maakten en alle apparaten aan de trekhaak van de wagen hingen. De bestuurder sleepte dan van alles mee; van magnetrons tot hele koelkasten.”

Drie Koninginnedagen geleden liep het uit de hand. Met moeite sleepte de vuilniswagen een schrapende, met touwen aangesnoerde zitbank met zich mee… en daarop zat drie man.

Toen het jaar erna iedereen klaarstond voor het trekhaakslepen kwam er geen wagen meer langs. Een gemeentebestuurder legt uit: “We rijden nu pas na elf uur langs dat pleintje, als iedereen weg is. Zoals we ook pas laat op de avond naar De Neude gaan.”

Knuffelbomen

Geen trekhaakslepen meer dus. Gelukkig verzon een jongen van het studentenhuis aan de Predikherenstraat direct een alternatief. “Hij begon knuffels in de boom te gooien om toch iets lolligs te kunnen doen”, zegt de man van het café. “Het mooiste aan Nederland en Koninginnedag is dat tradities ontstaan waar je bij staat. Iemand begint ergens mee en de rest sluit zich aan. Kom maar eens terug in de winter”, zegt hij tot slot, “dan is de boom helemaal kaal maar alle knuffelbeesten hangen er nog in. Het ziet er prachtig uit, vooral als het gesneeuwd heeft.” Oma’s vertellen hun kleinkinderen op zaterdag: ‘Je hebt perenbomen, kersenbomen maar ook knuffelbomen.’

Ben jij of ken jij de persoon(en) die met deze traditie begonnen is? Laat het Campusblog weten!

Op googlemaps zijn de knuffels nog niet te zien. Deze streetview is dus ouder dan twee jaar:


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.