Een bezoekje aan Mechelen

Op nog geen twee uur rijden van Utrecht ligt het Belgische stadje Mechelen. Deze veertiende-eeuwse stad kan perfect dienen als uitvalsbasis voor wie graag Antwerpen én Brussel wil bezoeken, beide steden liggen namelijk nog geen half uur van Mechelen verwijderd. Maar de stad heeft tegelijk ook zoveel karakter dat je er makkelijk blijft hangen en de twee grote jongens even helemaal vergeet. De redactieleden van CampusTalk verbleven een weekje in deze stad, en stelden voor u een lijstje van bezienswaardigheden samen.

De Sint-Romboutskathedraal

Wie Mechelen nadert ziet de bijna honderd meter hoge toren van de Sint-Romboutskathedraal al vanuit de verte opdoemen. De dertiende-eeuwse kathedraal huisvest twee beiaarden en wordt bijna elke dag (behalve zondag) bespeelt door de stadsbeiaardier of een van de studenten van de internationaal geroemde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Net als de Utrechtse Dom heeft ook de Mechelse Kathedraal de mogelijkheid om een tocht naar de top te maken en zo te leren van haar rijke geschiedenis, en uiteindelijk natuurlijk te genieten van het uitzicht. Meer informatie over de toren van de Sint-Rimboutskathedraal vind je op:
http://www.sintromboutstoren.be/

Brouwerij Het Anker

Als je van speciaalbier houdt, dan zit je in Mechelen goed. Daar zit namelijk onder andere Brouwerij Het Anker, één van de oudste brouwerijen van België en bekend van bijvoorbeeld de ‘Gouden Carolus’-bieren. Deze internationaal geroemde brouwerij geeft je graag in kijkje in haar keuken en organiseert ook wandelingen door de oude delen van de stad.
http://www.hetanker.be

Spoorwegmuseum De Mijlpaal

Aan de rand van de stad, naast het Arsenaal, de centrale werkplaats van de Belgische spoorwegen, ligt het spoorwegmuseum De Mijlpaal. Hier vind je de rijke historie van de Belgische spoorwegen en voor de echte treinfanaten zijn er speciale attributen zoals originele stoelen uit de Oriënt-Express en twee replica’s van oude stoomlocomotieven. De beheerder van het museum leidt je graag rond en beantwoordt al je vragen.
http://www.spoorwegmuseumdemijlpaal.be/

Het Dijlepad

Sinds 2006 kun je in Mechelen niet alleen door de prachtige binnenstad lopen, maar ook over het water. Er ligt namelijk een drijvend wandelpad op de aorta van de stad, de rivier Dijle. Wie dit pad volgt ziet de stad van een bijzondere kant en kan genieten van de rust die het water te bieden heeft. Het pad ‘start’ ofwel bij de Havenwerf of bij ’t Plein, maar over de gehele lengte zijn trappen waardoor je kunt beginnen en eindigen waar je maar wilt.

Grotere kaart weergeven

Vismarkt

Heb je na deze wandeling nu zin gekregen in een koud biertje, dan zit op je de Vismarkt goed. Op de verscheidene terrassen van dit oude marktplein langs de Dijle kun je tot zonsondergang genieten van een drankje en kun je ook een heerlijke maaltijd nuttigen waarbij vis de specialiteit is. Wil je niet in de drukte met alle anderen? Kies dan voor Café De Gouden Vis, deze bruine kroeg in de Nauwstraat (het straatje naar de Vismarkt) heeft zijn eigen terras aan de Dijle en beschikt over een goede keuken.

Extra: Het Mechels Souvenierke

Ben je nu enthousiast geworden van bijvoorbeeld het Mechelse bier? Bij souvenirwinkel Het Mechels Souvenierke hebben ze alle soorten en smaken, en de eigenaresse vertelt graag het verhaal achter de vele bieren in het assortiment. Zo kun je thuis nog even nagenieten van deze Mechelse specialiteiten.
http://www.mechelssouvenierke.be/

Op dit kaartje kun je precies zien waar de bovenstaande bezienswaardigheden zich bevinden

Mechelen weergeven op een grotere kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.