Verdacht van uitbraak killerbacterie

Komkommers, tomaten, sla en taugé. Ineens waren groenten niet gezond meer. De EHEC-bacterie heeft de consument bezorgd gemaakt. Waar komt de bacterie vandaan? En waarom hebben de instanties zoveel moeite om de oorsprong te vinden? Ondertussen zit de groentesector in de hoek waar de klappen vallen. Tonnen groente en fruit worden vernietigd. Iemand betaalt daar de prijs voor. Laat het zwartepieten maar beginnen.
De EHEC-bacterie is geen prettige. Patiënten die geïnfecteerd zijn krijgen nare klachten, die ernstig kunnen uitpakken. Patiënten voelen zich slap, zijn koortsig, hebben last van buikkrampen,  braken en bloederige diarree. Bovendien kunnen ze HUS (hemolytisch uremisch syndroom) krijgen. De EHEC-doden zijn daar aan overleden. Alles bij elkaar is ongeveer één procent van de EHEC-patiënten gestorven.

Onveilig voedsel

Inmiddels zijn we er aan gewend dat er problemen zijn met de voedselvoorziening. Zo liggen dioxine, legionella, BSE, varkenspest en vogelgriep nog redelijk vers in het geheugen. Opvallend is dat na al die voedselschandalen groenten en vruchten de pineut zijn in plaats van vlees. Maar wat vooral veel mensen verwarde waren de officiele verklaringen uit Duitsland. Sinds de eerste EHEC-dode, 26 mei, werd er direct een schuldige aangewezen. Spaanse komkommers zouden de oorsprong zijn van de EHEC-bacterie. Onmiddellijk werd er ook bij gezegd dat het verstandig was om alle rauwkost te vermijden. Sindsdien zijn er veel EHEC-verdachten geweest.

 

 

 

Inmiddels staat definitief vast dat een Noord-Duitse boerderij kiemgroenten (waaronder taugé) met EHEC-bacteriën erop produceerde. Het aantal EHEC-geïnfecteerden neemt af. Wat nu rest is een politieke en juridische strijd om de schuldvraag.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.