Fort de Gagel

Een gemeente die weinig eisen stelt aan het herontwikkelen van een rijksmonument. Het lijkt een luchtkasteel, maar is in Utrecht toch echt mogelijk. De Domstad stelt Fort De Gagel beschikbaar voor creatieve ondernemers die een goed plan hebben voor de herontwikkeling van het fort.

Natuurlijk is niets wat het lijkt. Een gemeente die een carte blanche geeft over dit soort projecten bestaat uiteraard niet, ook Utrecht niet. Zo moet er voor de herontwikkeling van De Gagel worden voldaan aan drie functies: horeca, informatie en recreatie. Vervolgens mag de invulling hiervan vrij breed genomen worden. Het fort moet de toegangspoort worden van het Noorderpark, het nieuwe recreatiegebied voor de Utrechters.

De Gagel
Fort de Gagel ligt aan de rand van de wijk Overvecht. Het is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het water was het verdedigingswapen. Wanneer de vijand eraan kwam werden stukken grond onder water gezet. Zo werd de tegenstander een halt toe geroepn. Utrecht is eigenaar van acht verschillende forten: Fort aan de Klop, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt, Lunet (4) en Fort de Gagel.

‘De Gaag’, niet te verwarren met wereldster Lady (…), werd begin negentiende eeuw gebouwd en bestaat uit een zes gebouwen. Tegenwoordig is er een adviesbureau gevestigd, net als een radiostation en een muziekstudio.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.