Groen dak Herderschêeschool

In navolging op de onderzoeken met groene daken op de jaarbeurs en de hogeschool van Utrecht krijgt de Herderschêeschool in Zuilen een groen dak. Het zal landelijk één van de eerste daken zijn die aal laboratorium in de buitenlucht zal dienen. Om de verschillende groene dakbedekkingen te testen zal een deel van het dak ook normaal bekleed worden. Tot en met 2014 zullen constant de binnen en buitentemperatuur gemeten worden, om te kijken hoe effectief het groene dak is.


Naast de temperatuur wordt ook bijgehouden hoeveel water het dak vast kan houden. Op deze manier wordt het riool minder belast. De negen daken waren aan vervanging toe. De nieuwe dakbedekking van vegetatiedaken is mos, sedum, gras en een combinatie van die drie. Daarnaast wordt ook geexperimenteerd met dakdelen die als isolatiedak of waterdak zijn aangelegd. Deze twee technieken zijn praktisch handig, omdat ze door een particulier zelf aangelegd kunnen worden.

Landelijk Belang
Met dit experiment wil de gemeente samen met de provincie informatie geven voor volgende projecten. Dit onderzoek is bijzonder interessant doordat verschillende manieren van groen dakbedekken naast elkaar getest worden. Op deze manier zijn er zo min mogelijk factoren verschillend. Dit is landelijk interessant, de gemakkelijke manier van dakbedekken kunnen rendabel blijken en zo door de particulier zelf aangebracht worden. De school profiteert van een nieuw dak, en is goed voor de school door de isolerende werking.

Gemeentelijk plan
De gemeente utrecht wil de stad groener maken. Vergelijkbare groene daken zijn ook elders in utrecht te vinden:

Een gedachte over “Groen dak Herderschêeschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.