In memoriam Benny Goodman

Vandaag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de wereldberoemde jazzmusicus Benjamin David “Benny” Goodman overleed. Benny Goodman is vooral beroemd vanwege zij virtuoze klarinetspel en zijn functie als bandleider, zijn bijnaam is dan ook “The King of Swing”.


Benny Goodman РBei Mir Bist Du Sch̦n (Live 1938)Jeugd
Goodman begon al op zijn tiende met klarinetspelen en verdiende op zijn elfde al een zakcentje bij door deuntjes van bekende artiesten zoals Ted Lewis te spelen. Het was al in 1926 dat Benny Goodman samen met Ben Pollack zijn eerste plaat op nam, Goodman was toen nog maar 17 jaar oud. Twee jaar later nam hij zijn eerste plaat ‘Vocalion‘ op onder zijn eigen naam.

Carnegie Hall
Benny Goodman speelde al gauw samen met beroemdheden als Glen Miller, Tommy Dorsey en Red Nichols. Op 16 januari 1938 speelde Benny Goodman met zijn band het legendarische concert in het New Yorkse Carnegie Hall. Tot die dag had er nog nooit een jazzconcert plaatsgevonden in deze beroemde zaal, en velen beschouwen dit concert als de doorbraak van jazz in de mainstream cultuur.

Klassiek talent
Naast zijn succesvolle carrière als jazzmusicus met hits als “Sing, Sing, Sing” en “Stompin ‘ At The Savoy” ontwikkelde Goodman zich als begaafd klassiek musicus. In 1955 verscheen de film “The Benny Goodman Story” waarin (een hevig gedramatiseerde versie van) het succesverhaal van Goodman wordt nagespeeld. Het verhaal is wellicht niet helemaal accuraat maar de muziek daarentegen wel.

Tot aan zijn dood op 13 juni 1986 bleef Goodman (klassiek) klarinet spelen. Benny Goodman werd 77 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.