Slow Coffee, het culinaire woord van 2010

Slow Coffee past in de traditie van Slow Food: meer aandacht voor hetgeen wat je in je mond stopt. Hierbij zijn het vooral de bereidingswijze en afkomst die belangrijk zijn. Bij koffie gaat het al gauw om de afkomst, welke boon uit welk land uiteindelijk in je kopje belandt bepaalt voor een groot deel hoe je koffie zal smaken. Maar ook de bereidingswijze is belangrijk.

Espresso
Over de hele wereld gaat men namelijk steeds meer espresso (of op espresso gebaseerde) koffie drinken. Bij deze methode wordt er in rap tempo (het liefst tussen de 25 en 30 seconden) een hoeveelheid water met hoge druk door koffie geperst. Door de hoge druk moet de gemalen koffie ontzettend klein zijn en komt er meer bitter vrij uit de koffie.

Camping
Bij Slow Coffee is dit vaak niet zo, het woord zegt het al, de koffie heeft namelijk een langere bereidingstijd. Vooral bij de zogenaamde ‘pour over’ methodes moet je echt een paar minuten wachten voor je een bakje koffie hebt. Men is er namelijk achter gekomen dat de aloude manieren om koffie te zetten, eigenlijk zoals veel Nederlanders dat nog elk jaar op de camping doen – met een thermosfles, filterhouder en dan langzaam water over de koffie schenken – helemaal zo gek nog niet is. Het blijkt zelfs, mits met de juiste materialen gezet, dat ‘ouderwetse’ filterkoffie beter kan smaken dan die snelle espresso!

Chemex
Er worden tegenwoordig namelijk speciale apparaten – zo kun je ze eigenlijk niet noemen want feitelijk doen ze niets – geïmporteerd van over de hele wereld die de volledige ruimte geven aan de koffie. Zo is er de Chemex, een glazen combinatie van een erlenmeyer en een trechter die samen een elegante zandlopermodel maken, waarbij het object filterhouder en koffiekan in één is. Bij de van oorsprong Duitse Chemex horen speciale filters, die je voor gebruik wel even moet voorspoelen om een papiersmaak te voorkomen, met de juiste samenstelling om een krachtige, heldere koffie te zetten. Zonder bitterheid.


Hario V60
Naast de Chemex is de Japanse Hario V60 een goed voorbeeld van Slow Coffee. Deze filterhouder doet pas echt denken aan het campinggevoel, maar schijn bedriegt. Door zijn speciale vorm en bijgeleverde filters blijft, net als bij de Chemex overigens, de koffie eerst even pruttelen als er een klein beetje water over wordt geschonken. Pas als het echte schenken begint zal de koffie gaan doorlopen. Hierdoor komt er extra veel smaak vrij uit de koffie maar blijft ook hier de bitterheid achter in het filter.Aeropress
Een andere variant is de Amerikaanse Aeropress. Deze methode is niet per se ‘slow’, maar is wel eindeloos varieerbaar naar je eigen smaak. Het simpele systeem doet nog het meest denken aan een cafetière, maar dan met een filter erin. Ook hier laat je de koffie eerst even borrelen voordat het door de filter gaat, maar deze koffie neigt, vanwege de hoge druk, qua smaak meer naar espresso dan bijvoorbeeld de Chemex of Hario V60.Oefening
Voor alle varianten geldt dat je vooral veel moet uitproberen om uiteindelijk te krijgen wat jij het lekkerst vindt. Zo kun je natuurlijk andere bonen gebruiken, maar ook de maling, de lengte van het ‘pruttelen’ en zelfs de manier waarop je het water over de koffie schenkt heeft invloed op de uiteindelijk smaak van jouw kopje koffie. Hieronder vind je een snel overzicht waarin de verschillende zetmethodes stap-voor-stap behandeld worden.


Goedkoop
Slow Coffee is tegenwoordig in steeds meer speciaalzaakjes te krijgen, en ook prima thuis te bereiden. De meeste apparaten kosten namelijk zo rond de dertig euro, en dan heb je een degelijk stuk glas of keramiek waar vrij weinig aan stuk zal gaan. Grote namen in de koffiewereld zweren al bij deze opnieuw uitgevonden zetmethodes uit de oudheid, maar of de Nederlander snel een horecaprijs zal willen betalen voor iets dat in zijn ogen gewoon uit een filterapparaat komt is nog maar de vraag. Maar één ding is wel duidelijk: voor een goede bak koffie heb je zeker geen apparaat van duizenden euro’s meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.