Vereenzaming van ouderen in Campus Talk

Vereenzaming van ouderen is één van de grootste maatschappelijke problemen in Nederland. Terwijl de vergrijzing toeneemt stijgt ook het aantal eenzame ouderen. Eenzaamheid is niet ongevaarlijk. Het kan leiden tot overmatige stress en ernstige depressiviteit.

Campus Talk volgde de 86-jarige mevrouw Jacobs. Ze kwam na de oorlog vanuit Limburg naar Utrecht om te werken in de keuken van een ziekenhuis. In dat zelfde ziekenhuis ontmoette ze de man die zij later zou trouwen: Theo. Theo overleed tien jaar geleden, sindsdien is Mevrouw Jacobs alleen.

Haar twee zussen in Limburg spreekt ze alleen nog over de telefoon. Vanwege haar slechte fysieke gesteldheid is ze niet meer in staat om zelfstandig naar buiten te gaan. Mevrouw Jacobs is een dappere vrouw, want ondanks dat vereenzaming een groot probleem is lijkt het een taboe om openlijk te praten over eenzaamheid.

Onderzoek
Uit onderzoek van professor Roelof Hortulanus, bijzonder hoogleraar “Sociale interventies en lokaal sociaal beleid” van de Universiteit voor Humanistiek, blijkt dat een op de drie Nederlanders zich weleens eenzaam voelt. Meer dan 100.000 ouderen in Nederland voelen zich zelfs ernstig eenzaam.

Binnenkort is de reportage over Mevrouw Jacobs te zien in Campus Talk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.