Hoe maak je een grafkist?

Je eigen grafkist maken zoals Radboud Spruit uit de uitzending van vandaag? Het kan. In de schuur van je opa, op je dakterras of in een afgehuurde loods. Het enige wat je nodig hebt is inzicht en wilskracht. Om je op weg te helpen, een aantal tips om een grafkist te maken. Een grafkist uit het hart en helemaal naar eigen wens.


 

 

Op papier

Ontwerp de kist
Al wat mooi is begint vaak op papier. Een mooi liedje, en mooi huis of een mooi kunstwerk. Bij een grafkist geldt dit ook. Begin daarom met het ontwerp van de kist op papier. Welke afmetingen moet de kist hebben, welke vormen vind je mooi? Teken het uit, bijvoorbeeld met cijfertjes en kleurtjes. Er zijn geen standaard maten voor een grafkist, je hoeft er alleen rekening mee te houden dat je voldoende ruimte overhoudt. Eenmaal op papier uitgewerkt, ga je door met de volgende stap: een schaalmodel van karton. Maak de grafkast op exacte schaal na, om zo te ontdekken of de maten kloppen en het er uit komt te zien zoals jij voor ogen had. Als dit schaalmodel klopt en naar wens is, kun je aan de slag.


Verzamel materiaal
Voor het maken van een grafkist heb je veel basismateriaal nodig. Denk hierbij aan een zaagmachine, houtlijm, schuurpapier, lak, lijmklemmen, schroeven, boormachine, enz. Ga voor jezelf na welke materiaal je wilt gebruiken en zorg dat je dit allemaal in dezelfde ruimte hebt liggen. Daarnaast heb je natuurlijk nog het allerbelangrijkst nodig: het hout. Heb je weinig geld te besteden, dan kun je kiezen voor spaanplaat, multiplex of MDF. Het voordeel hiervan is dat het goedkoop is en het is goed af te werken. Voor de duurdere kisten kun je massief hout zoals vuren, eiken, kersen of noten gebruiken. Laat dit hout op de juiste maat leveren, zodat je er meteen mee aan de slag kan.

 

De kist maken Binnenkant grafkist
Bekijk nog voor je kist in elkaar gaat zetten of de kleur van het hout juist is. Wil je het blanco houden, dan kun je het eventueel nog lakken. Kies je ervoor om de kist een kleurtje geven, kun je dit het beste van te voren doen. Voor het in elkaar zetten van de kist gebruik je zowel schroeven als lijm, het is namelijk van belang om de kist zo stevig mogelijk te maken. Begin met het in elkaar zetten van de grote stukken hout en ga daarna pas aan de slag met de kleinere dingen als de handvaten. Als het houtwerk van de kist klaar is, ga je verder met de binnenbekleding. Maak hiervoor gebruik van natuurlijk materiaal, voor zowel de kussens als het doek. Ook de binnenbekleding kun je helemaal naar eigen zeggen maken.

 

De afwerking
Het afwerken van de kist is minsten zo belangrijk als het in elkaar zetten ervan. Bij de afwerking gaat het vaak om precisiewerk en nauwkeurigheid. Je kunt er voor kiezen eventueel de kist nog te beschilderen, er een tekst op te zetten, enz.
Het maken van een grafkist is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Er gaat veel tijd in zitten, maar als deze eenmaal af is, is hij wel helemaal van jou.

 

Hoe gaat Radboud Spruit zelf te werk?
[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2011/07/Hoe_maak_je_een_grafkist_mp31.mp3|titles=Radboud Spruit vertelt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.