Tips voor op reis – Rabies

In de uitzending van 18 juli zagen wij de 26-jarige Mehmet Cakmak die na een krab van een aap op Bali, mogelijk besmet werd met het rabiesvirus. In de studio was huisarts en reizigersdeskundige Ab Korsten. Omdat sommige van jullie misschien van plan zijn om binnenkort op vakantie te gaan naar een ver land, een paar tips op een rijtje:

  • Zoek extra achtergrondinformatie over het land van bestemming. Is er een uitbraak van rabies?
  • Bepaal voor jezelf welke plannen je hebt tijdens je verblijf in het buitenland. Wil je alleen toeristische trekpleisters bezoeken, of wil je ook de binnenlanden intrekken? Extra waakzaamheid is dan geboden.
  • Maak een afspraak met een GGD-arts of reizigersdeskundige om je extra te laten informeren en waar nodig te laten vaccineren.
  • Wees in het buitenland terughoudend met het aanhalen van dieren, ze kunnen ziektes met zich meedragen.
  • Wanneer men toch gebeten wordt, direct de wond goed schoonmaken met water en zeep. Ook desinfecteren met alcohol of betadine is nodig. Mocht een ander u helpen met het schoonmaken van de wond, dan moet deze persoon ervoor zorgen zelf niet besmet te raken d.m.v. wondvocht. Daarom is het aan te raden dat deze persoon handschoenen of een plastic zak over zijn handen draagt.
  • Binnen 24 uur na de beet moet er een antiserum gehaald worden in het dichtsbijzijnde ziekenhuis.
  • Bij terugkomst in Nederland gelijk contact opnemen met uw huisarts of de GGD. Er moet gelijk gestart worden met een vaccinatieserie. (Er zijn minder vaccinaties nodig wanneer men van te voren is ingeent)

Hoe verliep het bij Mehmet?

Mehmet werd zoals jullie gezien hebben gekrabd door een aap. Dit zorgde voor een klein bloedend wondje. Omdat hij de ernst van de zaak niet gelijk inzag, heeft hij de wond niet schoongemaakt en gedesinfecteerd. Twee dagen na de aanval werd hij erg ziek. Na contact opgenomen te hebben met de GGD in Nederland werd hem aangeraden met spoed naar een ziekenhuis te gaan om het antiserum te halen. In het ziekenhuis in Denpasar, de hoofdstad van Bali, werd Mehmet doorgestuurd naar de eerste hulp. Daar kreeg hij twee vaccinaties met antistoffen.

In het ziekenhuis van Denpasar Mehmet kreeg twee prikken, een in elk bovenarm.

In Nederland moest hij gelijk beginnen met een serie van vervolgvaccinaties. Omdat de GGD niet kon vaststellen watvoor prik Mehmet had gehad, werd er vanuit gegaan dat hij nog steeds geen antistoffen toegediend had gekregen. Met spoed werd hij alsnog ingeënt. Mehmet kreeg zeven prikken; drie rond de wond, drie in beide bovenarmen en nog een in zijn been. In de drie weken hierna ontving hij nog meer vaccinaties.

De vaccinaties werden verplicht gesteld omdat Mehmet een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid. In Nederland is al tientallen jaren geen geval van rabiës geregistreerd. De factuur die Mehmet toegestuurd kreeg bedroeg maar liefst 1400 euro. Dit bedrag werd wel gedeclareerd door zijn zorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.