Toerist in eigen stad

Paleis Lodewijk Napoleon

Nee, het is geen paleis van dé Napoleon, Bonaparte,  maar wel van zijn broer Lodewijk Napoleon. In 1802 pleegt Napoleon Bonaparte een staatsgreep in Frankrijk. Hij laat zich kronen tot keizer en stelt zijn broer Lodewijk Napoleon aan tot koning van Holland. Lodewijk Napoleon gaat wonen in de regeringsstad Den Haag, maar zijn eerste winter aan de kust bevalt hem niet goed. Daarom koopt hij huizen aan de Drift in Utrecht, om daar een paleis van te maken.

In augustus 1807 beginnen de verbouwingen. Tachtig bouwvakkers werken dag en nacht door. Dit gaat niet snel genoeg, daarom wordt de ploeg uitgebreid tot tweehonderd bouwvakkers. Ze breken muren door om de huizen onderling te verbinden en trekken sommige gangen bij kamers om grotere vertrekken te krijgen. In januari 1808 betrekt Lodewijk Napoleon zijn nieuwe paleis. Het is wel een beetje klein: grote diners moeten ergens anders gehouden worden. Lang heeft Lodewijk Napoleon niet van dit paleis  kunnen genieten. Op 20 april 1808 vertrekt de koning al uit Utrecht. In Amsterdam krijgt hij namelijk het stadhuis op de Dam aangeboden.

Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt door de Universiteitsbibliotheek.

Het Nederlands Geldmuseum

Het Nederlands Geldmuseum is te vinden op de Leidseweg. Verwacht vooral geen zalen met het allereerste dubbeltje ooit achter dubbelglas in een hightech vitrine. Natuurlijk zijn er een hoop bijzonde muntstukken te zien, maar in dit museum draait het vooral om welke rol geld speelt in het leven. Wat doen mensen met geld? En wat doet geld met mensen? Je toegangsbewijs is geld waard, dat je bij spellen kunt inzetten of juist sparen.  Erg leuk, voor kinderen.

Vanaf Utrecht Centraal is er met muntjes een route uitgestippeld. Volg de muntjes en dan kom je vanzelf uit bij de grote schat: het museum.

 

 

Molen De Ster

In en rond Utrecht hebben ooit veertig molens gestaan. Van de veertig zijn er nog maar twee over: korenmolen Rijn en Zon in de Adelaarstraat en houtzaagmolen De Ster langs de Leidsche Rijn.

Houtzaagmolen De Ster stamt uit 1722. Van de oorspronkelijke molen was sinds 1911 alleen de zagerij nog over. De molen is tussen 1996 en 1998 herbouwd. Houtzaagmolen de Ster is het middelpunt van het Molenerf de Ster, het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland. Het erf bestaat uit de windmolen met zagerij, de molenaarswoning, twee knechtswoningen en drie houtdroogloodsen. De top van de molen ligt op 20 meter en de wieken steken daar nog eens 9 meter boven. De Ster is daarom in de wijde omgeving niet te missen.

Molen De Ster is iedere zaterdagmiddag geopend voor publiek. Als er genoeg wind staat, zijn de molenaars aan de slag met het zagen van eiken, iepen of lindebomen. Daarnaast is de molen ook af te huren voor feestjes. Ideaal voor als je opzoek bent naar een originele locatie. Houd het wel intiem, want er kunnen maximaal honderd man in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.