Een fors probleem

Een groot deel van de Utrechtse jeugd kampt met overgewicht. Eén op de vijf kinderen heeft te veel kilo’s, waarvan vijf procent zorgwekkend veel extra gewicht met zich mee moet dragen. Hoog tijd om hier wat tegen te doen.

Met het ‘Plan van aanpak Gezond Gewicht’ wil de gemeente Utrecht het overgewicht van de Utrechtse jeugd tegengaan. De meeste kinderen met overgewicht komen uit een zwakke sociaaleconomische positie en zijn van Marokkaanse of Turkse afkomst. Ook in bepaalde wijken in Utrecht is het overgewicht hoger dan in de rest van Utrecht. Zo komt overgewicht vaker voor in de wijken Overvecht, Noordwest, Zuid en Zuidwest.

Boft
Beweeg elke dag, Ontbijt elke dag, Fris water uit de kraan, laat zoete dranken staan, Tv en pc? Zeg wat vaker ‘NEE’. Dat is het devies van de gemeente en ze hebben verschillende manieren gevonden om dit ook tot stand te brengen. Club fit 4 Utrecht is daar een manier van. Zij helpen kinderen weer op een gezond gewicht te brengen door met ze te sporten en de ouders en kinderen advies te geven over wat een gezond dieet is.

Advies
Voor kinderen is regelmaat belangrijk. Kinderen kunnen het best drie keer per dag een maaltijd eten en maximaal vier keer per dag een tussendoortje. Het is belangrijk om de dag te beginnen met een gezond ontbijt. Dit is niet alleen beter voor hun gewicht, maar spaart ook hun tanden. Het is beter om kinderen gezonde tussendoortjes te geven zoals fruit of een plakje ontbijtkoek. Heel belangrijk is ook om te zorgen dat kinderen genoeg bewegen, minimal één uur per dag buitenspelen is goed voor de gezondheid van het kind.

Fruittest
In de Utrechtse wijk Overvecht deed een aantal basisscholen ervaring op met het invoeren van het fruitbeleid. Het fruitbeleid is er op gericht om leerlingen te stimuleren tot een gezonder eetpatroon tijdens de ochtendpauze. In 2008 werd het fruitbeleid in de onder- en bovenbouw van twee basisscholen in Overvecht ingevoerd. Leerlingen mochten alleen nog fruit of rauwkost meenemen voor de ochtendpauze. Een derde school diende als controleschool, zonder fruitbeleid. Onderzoekers van de GG&GD Utrecht deden vier metingen in de bovenbouw en stuitten op een positief resultaat. Na het invoeren van het beleid steeg de fruitconsumptie sterk tot 90% van de scholieren. De consumptie van tussendoortjes, zoals brood en zoete tussendoortjes, namen sterk af. Inmiddels is het succesvolle fruitbeleid op alle basisscholen in Overvecht en op veel andere Utrechtse basisscholen ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.