Antiekmarkt in zwaar weer

Antiek

UTRECHT – Het zijn magere tijden voor antiquairs. Starters op de woningmarkt zijn niet meer geïnteresseerd in statige, handgemaakte meubels met een verhaal. Ze willen strak design dat bovendien veel beter past in hun nieuwbouwwoning. In Utrecht sluiten steeds meer antiekzaken hun deuren. Is antiek uit de tijd?

Volgens antiquair Antonie van Arkel uit Utrecht is er een wegwerpcultuur ontstaan in de meubelbranche. “Mensen hebben liever nieuwe spullen. Na twee jaar vinden ze die te oud en kopen ze weer iets nieuws.”

Buitenspel

Antiekhandelaar Herman Peerdeman zegt dat er nog steeds interesse is in antiek. “Het gaat nu alleen via andere wegen. Mensen gebruiken internet en ze zien op TV dat ze bij veilingen voor een redelijke prijs antiek kunnen kopen. Dat zet de dure antiekwinkels buitenspel.”

Van Arkel kan wel begrijpen dat mensen minder interesse hebben in antiek. “Een enorme kroonluchter is natuurlijk prachtig, maar hang die maar eens aan het lage plafond in een nieuwbouwhuis.”

Marieke Huisman
Marieke Huisman

Jongeren

Toch zijn ze er wel, jongeren met interesse in antiek. Zoals Marieke Huisman (26) uit Rotterdam. In haar studentenkamer heeft ze een kastje uit de Joodse kapperszaak van haar opa. Het kastje kwam bij Marieke in huis te staan. ‘En toen ik uit huis ging, nam ik het mee.’

Inmiddels is de originele houtkleur verborgen onder een dikke laag witte en rode verf. In de lades zitten geen kappersspullen meer, maar allerlei losse spulletjes zoals metrotickets, strippenkaarten en dia’s.

Het kastje is niet het enige antiek wat Marieke bezit. Ze heeft ook een oud horloge van haar opa. ‘Dit zijn spullen uit mijn familie. Ik denk dat je in elk huishouden op de zolder wel dit soort mooie dingen kunt vinden.’

 

Klik hier voor het volledige radio-interview met Herman Peerdeman.

Een gedachte over “Antiekmarkt in zwaar weer

  • 29 april, 2014 om 20:04
    Permalink

    Ik merk dat de interesse nog steeds erg groot is onder jongeren maar dat de branche het moeilijk vind om inovatief met nieuwe technieken om te gaan. Zelf vind ik dat bijvoorbeeld het Rijksmuseum hier erg slim mee om is gegaan door een groot gedeelte van de collectie te digitaliseren en dit gratis aan te bieden en gebruik te maken van de creativiteit van het publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.