Gegevens smartphone-gebruiker op straat

Steeds meer Nederlanders bellen met een smartphone; volgens onderzoek van Telecompaper is zelfs 42% van mobiele telefoons in Nederland een smartphone. Maar de gegevens van de gebruikers van de nieuwste generatie mobiele telefoons zijn minder privé dan wordt gedacht. Volgens security-analist Joran Polak van Certified Secure, heeft dat voornamelijk te maken met de gratis applicaties die te downloaden zijn.

“Wanneer een applicatie gratis is, dan zijn producenten alleen maar uit op je gegevens”, zegt Polak.  Bij het downloaden van bijna iedere applicatie wordt gevraagd of de producent de gegevens van de gebruiker mag inzien. Bedrijven gebruiken de gegevens en sommige zullen die zelfs verspreiden.

Joran Polak - Certified Secur

Maar hierin schuilt volgens Polak niet het grootste gevaar.  Volgens hem worden er vaak valse applicaties aangeboden, die de naam dragen van een groot bedrijf. “Vooral telefoons met een androidbesturingssysteem zijn hier vatbaar voor”, aldus Polak. “Iedereen kan applicaties ontwerpen voor telefoons met dit besturingssysteem. Dat geldt niet voor smartphones zoals de Iphone, waarbij Apple alle applicaties controleert.”

Polak heeft twee tips voor smartphone-gebruikers:

  1. Voer regelmatig updates uit.
  2. Lees de voorwaarden; accepteer niet zomaar alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.