Mishandelde mannen bestaan ook

Een vrouw met een blauw oog. Dat is waarschijnlijk het eerst wat in je opkomt als je aan huiselijk geweld denkt. Dat mishandeling ook bij mannen voorkomt, ligt op het eerste gezicht minder voor de hand. Toch komt het regelmatig voor dat mannen psychisch of mentaal mishandeld worden door hun partner. Begin 2008 is er voor deze mannen in onder andere Utrecht een pilot gestart. Door deze pilot kunnen mishandelde mannen hulp en onderdak krijgen en beschermd worden tegen hun partner.

Er bestaat nog een groot taboe als het over mishandeling van mannen gaat, vooral omdat het zo onbekend is. Daarom is de eerste stap naar de

opvang vaak moeilijk. “Als mannen zich eenmaal hebben aangemeld, merken ze dat ze direct baat hebben bij onze hulp”, zegt Charles Koot, hulpverlener van de opvang. “Vaak zien mannelijke slachtoffers niet in dat zij daadwerkelijk slachtoffer zijn van hun partner. In onze samenleving leeft het beeld dat mannen sterk en onafhankelijk moeten zijn en zichzelf niet als slachtoffer mogen zien”, aldus Koot.

Tot eind 2012 is de pilot verlengd en kunnen mishandelde mannen terecht in de mannenopvang.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.vieja-utrecht.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.