Parkeerproblemen landgoed Rhijnauwen

In de Toekomstvisie van het landgoed Rhijnauwen en Amelisweerd moeten er veel parkeerplekken wijken. Minder parkeerplekken zorgt voor meer chaos. Zeker rond het poortgebouw. Gemeente Utrecht heeft daarom รขโ€šยฌ300.000,- besteedt aan een parkeerverwijssysteem. Het bord werd op 1 juni j.l. geplaatst, maar de bewoners van het landgoed denken niet dat dit de oplossing is.

 

Daar waar vroeger meer dan genoeg parkeerplekken op de Rhijnauwenselaan waren, zijn nu de laatste zestig weggehaald. Daarvoor in de plaats staan groene hekjes zodat auto’s niet meer in het gras kunnen parkeren. Gemeente Utrecht wil af van de verkeersdrukte die daar ontstaat op drukke dagen en verwacht dat meer mensen besluiten om de parkeerplekken bij Rhijnauwen of zelfs de Uithof te gebruiken. Dat het twee kilometer lopen is, is volgens de gemeente geen excuus. Ook niet voor de doelgroep van boven de zestig of onder de vijf jaar.

Maar er gebeurt meer met het landgoed. De jeugdherberg wordt zeer waarschijnlijk een trouwlocatie en er komt ook een wandelmuseum. Dit alles om het landgoed aantrekkelijker te maken als recreatiegebied. Maar meer parkeerplekken komen er niet.

Het buurtschap heeft een alternatief bedacht: een overloop parkeerplaats bij de fruitboomgaard aan de Rhijnauwenselaan. “Dan kunnen we de hekken open gooien op drukke dagen, zodat hier meer plek is voor auto’s en doordeweeks, als het minder druk is, blijft de parkeerplaats gesloten. Op deze manier verminder je de verkeersdrukte die ontstaat bij het poortgebouw.” Volgens de gemeente behoort dit niet tot een van de oplossingen. “Ik heb nog niet meegemaakt dat de parkeerplaatsen bij Rhijnauwen of bij de Uithof vol waren. Dus op de drukke dagen kunnen mensen daar parkeren.”

Het monitoren van de verkeersdrukte wordt het aankomende jaar bijgehouden. Volgend jaar zal er meer duidelijkheid komen over of het parkeerverwijssysteem daadwerkelijk de verkeersdrukte vermindert of dat het gewoon zonde van het geld is geweest.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.