Portret van Utrechtse tijgermoeder

“Kinderen moet je niet altijd knuffelen en troosten. Je moet ze streng opvoeden. Alleen dan krijg je slimme kinderen”, zeggen de Utrechtse tijgermoeder Catherina Fong en de Amerikaans-Chinese Yale professor Amy Chua. 

Volgens Chua, de schrijfster van het boek ‘Batlle Hymn of the Tiger Mother’, kunnen kinderen alleen goed presteren, wanneer ze tijdens hun jeugd keihard aangepakt worden. Volgens haar opvatting moeten kinderen niet bij vriendjes spelen, is er geen tijd om televisie te kijken en mogen ze al helemaal geen snoep eten.

Chua haar eigen dochters Sophia en Lulu mochten bijvoorbeeld alleen huiswerk maken en oefenen voor viool- en pianoles. De hoogleraar dreigde er zelfs mee om alle knuffels van haar dochter te verbranden, als ze een muziekstuk niet perfect kon spelen. Deze harde aanpak zorgde ervoor dat de meisjes een erg hoog niveau bereikten, maar aan de andere kant erg bang waren om niet te kunnen presteren.

Is dit een vreselijke manier van opvoeden? Of is de aanpak van deze twee moeders precies wat Nederlandse kinderen nodig hebben om hun niveau te verbeteren? Campusblog heeft een interview met Sander Thomaes, ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Utrecht.

 

 


 

Zie ook ‘Strenge Chinese opvoeding werpt haar vruchten af’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.