“Anti-semitisme leeft vooral onder jongeren”

Hij was een van de eerste docenten die Peer Education naar zijn school haalde. Gideon Simon, docent maatschappijleer aan het Haarlem College, organiseert al vijf jaar lang samen met Diversion het project Tweede Wereldoorlog in perspectief op zijn school. De Joodse Simon zegt dat hij zelf niet echt last had van vooroordelen of discriminatie door zijn leerlingen, maar hij maakte zich toch zorgen.

Simon:”Ik zag bij mijn leerlingen veel onwetendheid over de Tweede Wereldoorlog. Was dat die oorlog van tien jaar geleden? Of 200? Waren er geen Joden omgekomen of juist twintig miljoen? Als ik er iets over vroeg, kreeg ik vaak de raarste antwoorden.”

Hoewel Simon nooit is uitgescholden door zijn leerlingen, ziet hij wel een toename van anti-semitisme in zijn omgeving. “Als er zich incidenten voordoen, bedreigingen of scheldpartijen richting Joden, komt dat vooral van allochtone jongeren. Natuurlijk anti-semitisme bestaat in elke leeftijdsgroep maar echte actieve Jodenhaat leeft toch vooral onder jongeren.”

Simon ziet juist hierdoor de waarde van een project zoals die van Diversion. “Het probleem moet echt bij de wortel worden aangepakt. Als deze jongeren ouder worden, zijn bepaalde ideeën er bijna niet meer uit te krijgen. Tijdens deze lessen te geven, kun je bepaalde dingen bespreekbaar maken. Dat is de eerste stap.”

Maar wat is dan de meerwaarde van een student voor de klas? Kan de docent niet beter zelf de lessen geven? “Er is toch een zekere afstand tussen mij en de leerlingen. Dat zie je veel minder als een student van begin twintig de les geeft. Ze durven dan toch meer te vragen en meer te zeggen.” Simon is overigens wel aanwezig bij deze lessen, maar vanaf de zijlijn. “Ik bemoei me er helemaal niet mee. Dat zeg ik ook van tevoren. Maar als het echt misgaat of als een discussie te hoog oploopt dan grijp ik wel in. De leerlingen luisteren dan wel beter naar mij want dat overwicht heb je als docent toch. Vaak is het overigens niet voorgekomen.”

De lessen Tweede Wereldoorlog in perspectief en het Midden-Oosten worden vanaf het einde van het jaar ook op middelbare scholen in de regio Utrecht aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.