Borstkanker bij mannen, een onbekend maar gevaarlijk fenomeen

Borstkanker wordt door veel mensen als een typische vrouwenziekte gezien. Het roze logo van de borstkankerstiching Pink Ribbon, het tijdschrift Pink en de voorlichting in de media zijn stuk voor stuk op vrouwen gericht. Volgens Leo van Rijswijk, ex-borstkankerpatiënt en medewerker van de belangenorganisatie voor mannen met borstkanker, moet hier verandering in komen.

Leo was de eerste man die met zijn verhaal in het magazine van Pink Ribbon stond. ‘Ik ben blij dat Pink Ribbon nu ook eens aandacht schenkt aan mannen met borstkanker.  Elk jaar zijn er 100 mannen die te horen krijgen dat ze borstkanker hebben. Borstkanker bij mannen is daarmee een zeldzame ziekte maar niet iets om te negeren’, vindt de ex-patiënt. Het aantal mannelijke borstkankerpatiënten is sinds de jaren  90 fors gestegen.

Zelfonderzoek bij vrouwen wordt vandaag de dag als noodzakelijk beschouwd, aan zelfonderzoek bij mannen wordt nog nauwelijks gehoor gegeven. Hoewel de symptomen bij mannen lastiger zijn te ontdekken, kan men hier wel alert op zijn. Een knobbeltje in de borst, een  pijnlijke of afwijkende tepel en afscheiding uit de tepel kunnen allemaal op borstkanker duiden.

Het UMC Utrecht opende 1 oktober de eerste polikliniek speciaal voor mannen met borstkanker in Nederland. Leo Van Rijswijk hoopt dat in de toekomst meer mannen er van bewust zijn dat borstkanker ook hen kan treffen. ‘De polikliniek is hierbij een grote stap in de goede richting.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.