‘Dumpster diven’ voor beginners

‘Dumpster diven’ is een fenomeen, dat is over komen waaien uit Amerika. ‘Dumpster divers‘ zoeken ’s nachts in het afval van bijvoorbeeld restaurants en supermarkten. Ze zoeken naar producten die weggegooid worden, maar nog wel bruikbaar zijn.

Je kunt denken aan bijvoorbeeld  groenten en fruit waar een plekje op zit, maar die nog wel gewoon eetbaar zijn. Ook vinden ‘dumpster divers’ vaak producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Terwijl sommige producten onbeperkt houdbaar zijn, zoals mie of rijst. Producenten van dit soort producten zijn namelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum op hun producten te zetten  Daarnaast halen dumpster divers ook niet eetbare producten uit vuilcontainters, zoals meubels of servies. In Nederland wordt ‘dumpster diven’ ook wel ‘skippen’ genoemd’.

 

Utrecht

De Utrechtse skippers, skippen uit ideologische motieven. Ze vinden dat er in de consumptiemaatschappij van tegenwoordig te veel wordt weggegooid. Ze zien het skippen als een vorm van ‘consuminderen‘.

 

Schaduw

Skippen bevindt zich in de schaduw van de wet. Er bestaat geen speciale regelgeving omtrent het doorzoeken van afvalcontainers die op openbaar terrein staan. Wanneer een afvalbak wel op privéterrein staat, dan is het wel illegaal. Geertemarie de Gelder is een ervaren skipper. Ze is een aantal keer aangesproken door een politieagent tijdens het skippen. “De ene agent negeert ons gewoon, de ander vindt het wel goed wat we doen en weer een ander stuurt ons weg. Er bestaan geen wetten voor skippen. Daarom reageert iedere agent anders.”

 

Supermarkt

Supermarkten zijn vaak niet blij met ‘skippers’. Jumbo supermarkt laat in een reactie weten: “ Het is niet toegestaan producten uit de container te halen en deze te gebruiken, omdat de productaansprakelijkheid dan niet geregeld is. Jumbo doet producten niet zonder reden in het afval en de gebruiker zou hier ziek van kunnen worden.”

 

Zelf

Mocht u ook overtuigd zijn om te gaan ‘skippen’ of als u gewoon benieuwd bent naar wat er allemaal wordt weggegooid door restaurants en supermarkten,  dan vind u hier  vijf tips voor als u gaat skippen.

 

Tip 1 

Je kunt alleen legaal skippen, als de afvalcontainer van een supermarkt op openbaar terrein staat. Meestal staan deze afvalcontainers aan de achterzijde van een supermarkt.

Tip 2

Wanneer je een afvalcontainer gevonden heb, moet je er achter zien te komen wanneer deze buiten gezet wordt en wanneer deze geleegd wordt. Op de manier ben je nooit te laat! Fiets gewoon even langs en check de container.

Tip 3

Wanneer je gaat skippen, kun je een aantal hulpmiddelen goed gebruiken. Zo zijn een zaklantaarn en een paar handschoenen geen  overbodige luxe.  Daarnaast is het handig om oude, niet al te opvallende kleren te dragen tijdens het skippen.

 

 

 

 

Tip 4

Wees voorzichtig tijdens het doorzoeken van afvalcontainers! Supermarkten gooien vaak glas in de afvalbak. Als je wild en zonder te kijken in de container gaat wroeten, kun je makkelijk een snijwond oplopen.

Tip 5

Zorg er voor dat je de gevonden producten goed schoonmaakt thuis. Alle producten hebben in een afvalbak gelegen. Daarom is het verstandig om alle (ook de producten in verpakking) goed schoon te maken. Losse groenten kunnen natuurlijk gekookt worden.

 

21 gedachten over “‘Dumpster diven’ voor beginners

  • 13 februari, 2019 om 18:20
    Permalink

    Is dit een geintje? Zijn er serieus mensen die dit doen behalve zwervers? Ik jat nog liever mijn benodigdheden dan dat ik ze ooit uit een kliko zou trekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.