‘Dumpster diven’ voor beginners

‘Dumpster diven’ is een fenomeen, dat is over komen waaien uit Amerika. ‘Dumpster divers‘ zoeken ’s nachts in het afval van bijvoorbeeld restaurants en supermarkten. Ze zoeken naar producten die weggegooid worden, maar nog wel bruikbaar zijn.

Je kunt denken aan bijvoorbeeld  groenten en fruit waar een plekje op zit, maar die nog wel gewoon eetbaar zijn. Ook vinden ‘dumpster divers’ vaak producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Terwijl sommige producten onbeperkt houdbaar zijn, zoals mie of rijst. Producenten van dit soort producten zijn namelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum op hun producten te zetten  Daarnaast halen dumpster divers ook niet eetbare producten uit vuilcontainters, zoals meubels of servies. In Nederland wordt ‘dumpster diven’ ook wel ‘skippen’ genoemd’.

 

Utrecht

De Utrechtse skippers, skippen uit ideologische motieven. Ze vinden dat er in de consumptiemaatschappij van tegenwoordig te veel wordt weggegooid. Ze zien het skippen als een vorm van ‘consuminderen‘.

 

Schaduw

Skippen bevindt zich in de schaduw van de wet. Er bestaat geen speciale regelgeving omtrent het doorzoeken van afvalcontainers die op openbaar terrein staan. Wanneer een afvalbak wel op privéterrein staat, dan is het wel illegaal. Geertemarie de Gelder is een ervaren skipper. Ze is een aantal keer aangesproken door een politieagent tijdens het skippen. “De ene agent negeert ons gewoon, de ander vindt het wel goed wat we doen en weer een ander stuurt ons weg. Er bestaan geen wetten voor skippen. Daarom reageert iedere agent anders.”

 

Supermarkt

Supermarkten zijn vaak niet blij met ‘skippers’. Jumbo supermarkt laat in een reactie weten: “ Het is niet toegestaan producten uit de container te halen en deze te gebruiken, omdat de productaansprakelijkheid dan niet geregeld is. Jumbo doet producten niet zonder reden in het afval en de gebruiker zou hier ziek van kunnen worden.”

 

Zelf

Mocht u ook overtuigd zijn om te gaan ‘skippen’ of als u gewoon benieuwd bent naar wat er allemaal wordt weggegooid door restaurants en supermarkten,  dan vind u hier  vijf tips voor als u gaat skippen.

 

Tip 1 

Je kunt alleen legaal skippen, als de afvalcontainer van een supermarkt op openbaar terrein staat. Meestal staan deze afvalcontainers aan de achterzijde van een supermarkt.

Tip 2

Wanneer je een afvalcontainer gevonden heb, moet je er achter zien te komen wanneer deze buiten gezet wordt en wanneer deze geleegd wordt. Op de manier ben je nooit te laat! Fiets gewoon even langs en check de container.

Tip 3

Wanneer je gaat skippen, kun je een aantal hulpmiddelen goed gebruiken. Zo zijn een zaklantaarn en een paar handschoenen geen  overbodige luxe.  Daarnaast is het handig om oude, niet al te opvallende kleren te dragen tijdens het skippen.

 

 

 

 

Tip 4

Wees voorzichtig tijdens het doorzoeken van afvalcontainers! Supermarkten gooien vaak glas in de afvalbak. Als je wild en zonder te kijken in de container gaat wroeten, kun je makkelijk een snijwond oplopen.

Tip 5

Zorg er voor dat je de gevonden producten goed schoonmaakt thuis. Alle producten hebben in een afvalbak gelegen. Daarom is het verstandig om alle (ook de producten in verpakking) goed schoon te maken. Losse groenten kunnen natuurlijk gekookt worden.

 

21 gedachten over “‘Dumpster diven’ voor beginners

 • 16 april, 2016 om 22:44
  Permalink

  Ik ben een beginnende dumpsterdiver in Veenendaal. Zijn er mensen in de buurt van Veenendaal, of in Utrecht waar ik bij kan aansluiten? Je kan me op facebook vinden onder mijn naam Aaron Jansen.
  Ik kan niet echt veel containers vinden die buiten staan, lijkt wel of veel supermarkten ze binnen houden.
  Ik wil graag ervaring opdoen. Dus mocht samen willen gaan, reageer dan even.
  Aaron

 • 19 maart, 2016 om 21:30
  Permalink

  hoi ook ik skip wel eens in utrecht iemand er varing waar je nog meer een kijkje kan nemen reageer even dan

 • 10 februari, 2016 om 19:00
  Permalink

  Ik ben een wat oudere man, en vind het dumpster diven een geweldig alternatief;
  ik woon in Rotterdam, en zou graag ervaren zodat ik wat ruimer in mijn jas zou zitten.
  A is het schandalig wat er weg gegooid wordt , en B menigeen kan maandelijks maar net rondkomen.

 • 10 januari, 2016 om 16:34
  Permalink

  Wat goed deze site !!! Ik heb er al zolang over gedacht ooit een keer te kijken in zo’n supermarkt container… Heeft iemand ervaring in de buurt van alkmaar ?

  Groet, cor

 • 9 april, 2015 om 19:56
  Permalink

  Hoi,

  Gaat iemand skippen in Apeldoorn?? of weten waar ik kan gaan?

  Schrijf mij 😉

 • 19 februari, 2015 om 12:15
  Permalink

  Marijke, ik wil dit graag zo snel mogelijk gaan proberen in Gent, zoek ook iemand die mee wil. Nog interesse?
  x Indra

 • 21 januari, 2015 om 22:34
  Permalink

  Zijn er dumpsterdivers uit Gent die mij kunnen vertellen waar je in Gent kan dumpsterdiven en/of die dit eens samen willen doen? Groetjes!!

 • 21 januari, 2015 om 21:28
  Permalink

  Zijn er ook ervaren dumpster divers in leiden die mij in willen wijden in het vak?

  Groetjes!

 • 30 mei, 2014 om 20:42
  Permalink

  Hi all,

  I tried dumpster divig in Sweden and it was successful and easy! Right now I’m in Eindhoven and tried a few stores already but without much success 🙁 So I would like to keep in touch with others in the area who maybe want to “team up” for some happy diving 🙂
  My email: bbassekk @ hotmail.com
  I will also email the people who left their email addresses 🙂

  Happy diving everyone!
  Barbara

 • 7 mei, 2014 om 17:32
  Permalink

  Hoi allemaal!

  Voedselverspilling is iets waar ik mij erg druk over kan maken, en ik ben dan ook erg blij dat er mensen zijn die aan dumpster diven doen! Voor mijn scriptie onderzoek richt ik mij op de verhouding tussen dumpsterdivers en verschillende foodretailers. Daarom wil ik heel graag dumpster divers interviewen over wat hun ervaring is met verschillende foodretailers. Ben jij (of ken jij) iemand die aan dumpster diven doet en het leuk vind om de ervaringen van dumpster diven met mij te delen? laat het me weten! 🙂

  Zelf ben ik nooit gaan dumpster diven, maar ik zou dit wel heel graag willen doen. Is er iemand die het leuk lijkt om mij een keer mee te nemen?

  Groetjes!

  Carlijn

  car_lijn1991@hotmail.com

 • 14 maart, 2014 om 01:10
  Permalink

  Hoi, ik woon in Nijmegen en ben hier al vaker bij supermarkten op zoek naar toegankelijke afvalcontainers geweest. Echter kan ik er nergens iets vinden waar dit het geval is. Ik heb in andere landen en steden al vaak gedumpstert. Heeft iemand tips voor in Nijmegen?
  Groetjes

 • 14 februari, 2014 om 13:20
  Permalink

  Hallo!

  Voor een schoolopdracht zoeken wij mensen waarmee wij een keer een middagje mee kunnen lopen om te kunnen filmen hoe dat in zijn werk gaat.
  We zijn namelijk heel geinteresseerd in het dumpster diven/skippen.
  Ik ben te bereiken op mijn mail:
  myrea.muizelaar@student.hu.nl

  Alvast heel erg bedankt,
  Myrea

 • 13 februari, 2014 om 00:54
  Permalink

  Dear Skippers!

  I dived at my local supermarket in Utrecht, but now they put a fence before the container:(
  Are there other skippers from Utrecht who know a good spot or like some company;)
  Facebook: boudewijn brugman

 • 7 februari, 2014 om 10:59
  Permalink

  Ik zie dat deze post al wat oud is, maar ik zou graag een keer door iemand ‘op sleeptouw’ worden genomen voor t skippen/dumpster diven. Ik ga wel eens langs de turkse winkeltjes in lombok, maar nadat mijn vaste turk er mee op is gehouden is het tijd voor een nieuwe uitdaging!

 • 3 februari, 2014 om 21:53
  Permalink

  Beste Anna, als je nog geïnteresseerd bent ga ik graag een keer met je dumpster diven in Eindhoven! 🙂

 • 24 september, 2013 om 22:24
  Permalink

  Hello, I’m Silvio, from Utrecht. If u are interested in doing some dumpster diving toghether just let me know. My fbook name is Silvio Goncearenco!

 • 13 september, 2013 om 21:41
  Permalink

  Hoi!
  Ik kom uit Zweden en woon nu voor een half jaar in Eindhoven. Ik doe dumpster diving in Zweden, maar heb nog niet probeert hier in Nederland. Weet je iemand dat in Eindhoven of in de buurt van Eindhoven gaan dumpster diving? It would be nice with a diving friend! Groeten

 • 2 juli, 2013 om 01:41
  Permalink

  Hallo,
  Ik zou graag eens gaan dumpster diven in Nieuwegein (of Utrecht). Kan ik bij iemand aanhaken, of is er iemand die dit ook wil proberen in de buurt? Groet! Monique

 • 10 mei, 2013 om 09:09
  Permalink

  hallo Joke,
  bij de plus in rijswijk heb ik ook eens wat weggehaald, het stond daar keurig gesorteerd.
  Helaas woon ik in den haag en hier hebben de Ah’s en andere supermarkten de container vrijwel altijd binnen staan. Vanochtend in de gaten gehouden, maar ik zie wel binnen spullen van het schap verwijderd worden. Toch staat er tussen 7 uur en half 9 nog steeds geen container buiten.
  Weet jij misschien welke tijden de containers meestal buiten worden gezet?
  Groeten, Loek

 • 19 februari, 2013 om 11:01
  Permalink

  Ik ben een ervaren dumpster diver, ik wist tot nu toe niet dat het zo heette
  ik hoef het niet te doen voor het geld, ik doe het voor de sport
  en ook omdat ik het zonde vind dat er zoveel goed eten weggegooid wordt
  ik heb een “dumpster friend” voorheen noemde ik hem mijn “vuilnisbakvriend”
  een meneer die net als ik de vuilnisbak van de Plusmarkt doorzoekt, ‘ s avonds laat,
  als de vakkenvullers naar huis zijn
  ik hoop dat ik nog meer dumpster diver friends zal maken
  hartelijke groet
  Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.