Hoe herken je knokkelkoorts?

Als je goed hebt opgelet, weet je ondertussen dat er in Nederland tijgermuggen voorkomen. Deze muggen kunnen verschillende tropische ziektes overbrengen, waaronder knokkelkoorts. Dat klinkt allemaal heel gevaarlijk maar wat is knokkelkoorts nu eigenlijk precies?

 

Knokkelkoorts of dengue is een virale infectieziekte dat wil zeggen een infecties welke wordt veroorzaakt door micro-organismen – een virus – die zich in het lichaam nestelen en vermenigvuldigen. De klassieke symptomen van een ‘normale’ knokkelkoorts zijn koorts, plotselinge en snel oplopende koorts tot soms wel boven de 39 ºC. Maar ook spier- en gewrichtspijn, diarree, pijn achter de ogen, hoofdpijn en huiduitslag, meestal bij het zakken van de koorts, op de romp, gezicht, armen en benen.

In sommige gevallen komt dengue-hemorragische koorts (DHK) voor. Dan verergert de koorts na zo’n vier tot zeven dagen. En er spelen meerdere symptomen op. Namelijk buikpijn, overgeven, rusteloosheid en plotselinge verandering van koorts naar ondertemperatuur. Omdat de bloedsomloop niet meer stabiel is kun je puntbloedingen of blauwe plekken krijgen en bloedbraken en bloedneuzen komen ook veel voor. Ook kan de patient geregeld zijn of haar bewustzijn verliezen. Deze vorm van knokkelkoorts komt meestal voor bij kinderen jonger dan vijftien jaar.

De ernstigste vorm van knokkelkoorts is het dengueshocksyndroom (DSS), hierbij krijgt de patient na twee tot zeven dagen na het begin van de klassieke symtomen last van shocks, tijdelijk verlies van bewustzijn. Een lage bloeddruk met wisselend een snelle of zwakke pols, koude en klamme handen en voeten.

Momenteel bestaat er nog geen medicijn of vaccin tegen knokkelkoorts, daarom is er ook geen specifieke behandeling.
Als iemand knokkelkoorts heeft word je aangeraden voldoende rust te nemen, veel te dringen om de bloedcirculatie op gang te houden. En tegen de koorts moeten we van de dokter gewoon een paracetamol nemen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.