Kamelenrace

Het Midden-Oosten staat bekend om de kamelen. In Doha, Qatar, worden er elk weekend kamelenraces gehouden. De racetrack ligt net buiten de stad, op de Sheehaniya Road. Tegenwoordig zijn de regels flink aangescherpt. Zo mag er niet meer worden gewed, maar gaat de winnaar naar huis met een nieuwe auto. Ook de regels omtrent de jockey (degene die op de kameel zit) zijn veranderd.

In het begin van de kamelenraces werden kinderen gebruikt als jockey. De verhalen deden de ronde dat deze kinderen ontvoerd werden en getraind werden om de races te winnen. Volgens Sjeik Hammad bin Jassim bin Jabr Al-Thani is dat niet waar. Hij is de voorzitter van het committee van de kamelenrace. “Kinderen werden wel getraind als jockey, maar de verhalen van ontvoeringen zijn niet waar. De reden waarom de kinderen niet meer als jockey mogen worden getraind, is omdat kinderen vaak werden mishandeld. Natuurlijk kregen ze wel een goede opleiding en voldoende te eten, maar de ouders sloegen door in het winnen. Vanwege de vele mishandelingen heeft Qatar daar een stop toe geroepen.”

Volgens de Sjeik heeft Qatar lang na moeten denken over hoe ze dit probleem konden oplossen. Kinderen waren immers licht van gewicht, waardoor de kamelen sneller konden rennen. De oplossing werd gevonden in een klein robotje. Deze wordt bevestigd op de rug van de kameel en van afstand bediend. Naast de kamelen racetrack is nog een autoweg, waarbij de eigenaren van de kamelen in hun auto’s meerijden met de race. Zodra hun kameel een extra zetje nodig heeft, drukken zij op een knopje waardoor de zweep van het robotje in beweging komt. Mocht het robotje van de kameel vallen, dan is de kameel gediskwalificeerd.

Ook andere regels worden streng nageleefd. Kamelen worden in verschillende categorieën ingezet. Wanneer er kamelen van vier jaar (de jongste leeftijd dat ze beginnen met racen) worden ingezet, mag er geen kameel bij zitten die in werkelijkheid vijf jaar is. Als ze daar bij de finish achter komen, dan is de kameel eveneens gediskwalificeerd.

De rondes die de kamelen rennen bestaan uit verschillende lengtes: 4 kilometer, 6 kilometer en 8 kilometer.

Na de races worden de kamelen flink in de watten gelegd, want ze moeten natuurlijk weer fit genoeg zijn voor de volgende race. Niet alleen wint de eigenaar van de winnende kamelenrace een nieuwe auto, ook stijgt de kameel in rang. De kameel wordt dan meer waard. Als een kameel verliest, dan daalt deze in rang.

Sjeik Hammad Al-Thani heeft ongeveer 200 kamelen die meedoen met de races. Hij hoopt dan ook in de toekomst een nationale kamelenrace te kunnen organiseren voor de Arabische Golflanden. Of dat gaat lukken is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.