Koffiekampioen!

Koffiezetten is tegenwoordig serious business. Niet alleen in Utrecht, maar wereldwijd, met talloze koffiewedstrijden tot gevolg. Op 23 oktober streden zestien koffiefreaks in Milaan voor het Wereldkampioenschap Aeropress. De Belgische koffiebrander Jeff Verellen sleepte namens koffiebranderij Caffenation de titel in de wacht. CampusCam proefde in Antwerpen de winnende koffie en stelde ook nog wat vragen.

Wat is aeropress eigenlijk?
Aeropress is een zetmethode voor koffie. Je gebruikt een plastic toestel met een filterhouder, een buis en een piston. Je draait de filterhouder met filter in de buis, gooit de gemalen koffie erin, warm water erop en daarna druk je het met het piston erdoor.
Je kunt het op vele manieren gebruiken en spelen met de smaak door de tijd, de temperatuur van het water, de druk of de grofheid van de koffiemaling aan te passen.

Wat is er speciaal aan de winnende koffie die je hebt gebruikt?
Dit jaar mochten we alleen Keniaanse koffie gebruiken. We zijn dus als een kip zonder kop op zoek gegaan naar goede Keniaanse koffies. We hebben hulp gehad van de Nederlandse cupping kampioen Sander Readerink. De Kenia Thunguri die we van hem hebben gebruikt heeft al een paar jaar een goede naam. Maar we hebben ook andere koffies geprobeerd.
Uiteindelijk hebben we op het nippertje toch gekozen voor de karaktervolle Thunguri.

Wat zorgde er voor dat je dit jaar eerste werd in plaats van derde zoals vorig jaar?
Dit jaar hebben we alle trucjes toegepast die we maar konden bedenken om een fantastische brew te presenteren. We hebben de koffie vijftien keer keer luchtdicht verpakt omdat het luchtdrukverschil in het vliegtuig aroma’s kan afbreken. En we hebben een techniek gebruikt waardoor de koffie traag doorsijpelt waardoor die een uitgebreider smaakboeket krijgt. Ook hebben we een lagere temperatuur gebruikt dan onze tegenstanders. Daardoor was de smaak minder bitter en minder zuur en kregen we een meer gebalanceerde kop koffie.

En zo zet je dus de beste koffie ter wereld.
Ha! De ‘beste’ is ter interpretatie vatbaar. Kenia had een spectaculaire oogst, dat zeker. Ze blijven ook beter worden door investeringen in structuur daar. Maar we hadden dit jaar een Geisha Special Esmeralda van de Peterson familie uit Panama die nog beter was, al was die ook vijf keer zo duur!
Ik heb dit jaar al wel betere Kenia’s gedronken met meer karakter, maar die waren ook zeer duur. Bovendien moeten ze goed gezet zijn.

Wat betekent dit wereldkampioenschap voor je?
Het is erkenning voor wat we doen en hoe we het doen. En veel plezier natuurlijk.

Door Youri Straver & Marit van Leeuwen

http://vimeo.com/31202177

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.