PAS OP TIJGERMUG

In 2005 zijn er voor het eerst tijgermuggen gesignaleerd in Nederland. Deze muggen komen oorspronkelijk uit Aziatische landen, maar verspreiden zich langzaam over de hele wereld. Dit gaat voornamelijk via twee routes. De bekendste is via Lucky Bamboo, dit zijn sierplanten die in grote getale worden geimporteerd uit China. In deze plantjes zit een waterlaagje, daarin leggen de muggen eitjes en die komen vervolgens in Nederland uit. Deze eitjes zitten ook in oude autobanden, deze worden naar Nederland (en andere landen) verscheept en er word hier een nieuwe rubberlaag opgezet. De tijgermugeitjes kunnen heel lang overleven, zowel in extreme kou als in droogte. De autobanden worden vervolgens ergens opgeslagen, het gaat regenen, de eitjes komen onder water te staan en komen uit.

Er zoemt dus een exotische mug rond in Nederland. Ja? Dus?
Het probleem met deze mug is dat deze meer dan twintig verschillende virussen kan overdragen op mensen. Zodra de mug een mens of ander dier met bijvoorbeeld knokkelkoorts heeft gestoken, is de mug besmet en geeft de ziektes door.

Met deze virussen kunnen de tijgermuggen eventueel besmet zijn:
Chikungunya
Dengue (knokkelkoorts)
Gele koorts
Japanse encephalitis
La crosse
Rift valley fever
West Nile virus
Venezuelan equine encephalitis
Eastern equine encephalitis
Western equine encephalitis 

Cache Valley
Jamestown Canyon 
Mayoro
Nodamura
Oropouche
Orungo
Potosi
San Angelo
Sindbis
Tensaw
Trivattatus
Keystone

 

Dus pas op voor deze mug!

Als je nu door een mug bent gestoken en je word ziek, je krijgt koorts of gaat overgeven. Neem het zekere voor het onzekere en ga naar je huisarts.
En vergeet er niet bij te zeggen dat je een muggenbeet hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.