Studentenleven op z’n Joods

In Delft, Leiden en Amsterdam bestaan ze al: het joods studentenhuis. De Joodse Gemeente in Utrecht wil dat er ook een in Utrecht komt. Maar wat is er dan joods aan zo’n studentenhuis?

In de Amsterdamse Pijp wonen sinds een jaar 16 studenten in twee Joodse huizen. In elk pand wonen acht Joodse studenten samen. “Aan het huis zelf is niet zoveel Joods”, zegt bewoner Maxime van Gelder, “Het zijn vooral de bewoners die het een Joods studentenhuis maken.” De huizen hebben allebei een Kosjere keuken, dat wil zeggen een keuken waarin vlees en zuivel gescheiden wordt bereid, maar ook een niet-Kosjere keuken. Maxime: “In ons huis kookt maar één iemand Kosjer. Dat betekent overigens wel dat we dat respecteren. We zullen dan ook nooit niet-Kosjere maaltijden in dat deel van de keuken bereiden.”

Het huis in een initiatief van Stichting Joods Studentenhuis Amsterdam, samen met woningcoorporatie Ymere. De woningcoöperatie ontwikkelt meerdere woonprojecten voor specifieke doelgroepen. Maxime en zijn huisgenoten zijn alle acht joods én student; dat zijn namelijk de twee voorwaarden om in het huis te mogen wonen. “Van de Stichting hoef je niet religieus of traditioneel te zijn. We hebben allemaal een andere achtergrond. Het is wel zo dat we allemaal lid moeten kunnen worden van een joodse gemeente. Het maakt verder niet uit welke: liberaal, progressief of juist conservatief.”

In Utrecht zullen strengere eisen worden gesteld. Hoewel in het Amsterdamse huis ook studenten wonen met alleen een joodse vader, zal de selectie in Utrecht volgens de Halacha gaan, de joodse wet die bepaalt dat het jodendom alleen door de moeder kan worden doorgegeven. Maxime geeft toe dat de selectie in Amsterdam wel voor de nodige discussie heeft gezorgd. “Ik heb begrepen dat niet alle bestuursleden blij waren dat ook studenten met een joodse vader zijn toegelaten. Het schijnt zelfs dat enkele bestuursleden zich hierom wilden terugtrekken.”  Maar in het huis is dit geen punt van discussie, vertelt Maxime: “We hebben het er hier niet over of de een nou joodser is dan de ander. Iedereen wordt gewoon geaccepteerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.