Valken als gouden business

In Qatar en de rest van het Midden-Oosten is valkenjacht een populaire sport. Naast een sport is het een eeuwenoude traditie. Er zijn in Syrië tabletten gevonden met schilderingen van de valkenjacht van 700 voor Christus. Vroeger werd er gejaagd om de mensen van eten te voorzien. Tegenwoordig wordt er puur voor de hobby gejaagd. Er wordt met valken gejaagd op konijnen, kleine vogels en duiven.  Door de populariteit van de sport is de valkenhandel  een gouden business geworden. Valken worden verkocht voor meer dan 500.000 euro!

Wilde valken 

Hoewel er in het Midden-Oosten ook valken in het wild voor komen, worden de meeste valken uit West-Europa gehaald. Hier zijn meerdere redenen voor. Als de Qatari alleen maar valken uit eigen land zouden gebruiken voor de jacht, dan zou de wilde valk snel uitgestorven zijn in het land. Daarnaast zijn wilde valken een stuk moeilijker te trainen dan gefokte valken. Het kan een jaar duren voordat je een wilde valk getraind heb. Gefokte valken kunnen, als het even mee zit, na een maand getraind zijn voor de jacht.

Een valkenier uit Qatar met zijn Nederlandse valk

 

Nederland

In Nederland worden valken speciaal voor de jacht gefokt. Ze worden gefokt op tamheid, snelheid en trainbaarheid. De Nederlandse valken zijn waarschijnlijk goed, omdat Nederland een lange valkenierstraditie heeft. In de middeleeuwen werden er namelijk al valken gefokt voor de Nederlandse adel.

 

 

Traditie

Deze lange traditie werpt nu zijn vruchten af.  Nederlandse valken worden soms verkocht voor wel 30.000 euro. De meeste kopers van dit soort dure valken, komen uit de olierijke staten als: Saudi Arabië, Qatar en Bahrein. De half-miljoen-eurovalken zijn speciale zeldzame wilde valken uit Saudi-Arabië.

 

Valkenjacht in Qatar   Bron: Youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.