Composteren kunt u zelf

Verdwijnen uw aardappelschillen en ander keukenafval ook vaak in de prullenbak? Zonde! Daar kan namelijk compost van worden maken. Door te composteren worden waardevolle stoffen uit de tuin opnieuw gebruikt. Composteren kan op verschillende manieren: met een composthoop, een compostvat en een compostbak. 

 

 

Composthoop

Voor een composthoop zijn enkele vierkante meters ruimte nodig. Kies een plek in de halfschaduw, waar regen en lucht kunnen toetreden. Voor een goede omzetting van het organisch materiaal zijn vocht en lucht (zuurstof) een absolute noodzaak. Een te droge composthoop gaat rotten en stinken. Maak de composthoop rechtstreeks op de aarde. Bacteriën, regenwormen en schimmels kunnen op die manier makkelijker in de hoop doordringen.

Compostvat

Naast een composthoop, bestaat er het compostvat. Wanneer u een kleine tuin heeft en weinig groenafval is dat de ideale oplossing. Een compostvat is een gesloten container, die makkelijk te gebruiken is. U voegt afval aan de bovenzijde toe en schept de compost aan de onderzijde eruit. De werking in een compostvat is snel, goed te beheersen, hygiënisch en u heeft geen last van bijvoorbeeld vliegen.

Compostbak

Een goedkope oplossing kan een compostbak zijn. Deze kunt u namelijk zelf al maken van houten palen en gaas. U kunt ook kant en klare compostbakken kopen. Deze zijn er in alle soorten en maten. Composteren in een compostbak gaat even snel als composteren op een composthoop, maar is iets eenvoudiger en netter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.