Hapje eten bij de locals

Een hal zo groot als een schoollokaal, kroonluchters zo glinsterend dat je ogen er pijn van doen en overal personeel dat je gedienstig te hulp schiet. In Qatar is dit de normaalste zaak van de wereld. Op woensdagavond 19 oktober werden we uitgenodigd bij twee docenten (tweelingzussen) aan de Qatar University. We gingen gezellig een hapje gaan eten bij de dames.

Nadat we werden opgepikt bij een centraal punt in Doha, een heel groot winkelcentrum, reden we achter de grote jeep van de docente aan. Eenmaal aangekomen bij het familiehuis (daar verzamelt de familie zich voor gezellige bijeenkomsten, hun eigen huis is prive) stond de tuin vol met personeel, prachtig gedekte tafels en een groot buffet. Voordat we konden aanvallen, werden we ontvangen in de ‘praatkamer’ van het familiehuis. De wanden waren bedekt met lappen goud/blauwe stof en de stoelen stonden keurig in een rijtje langs de muur. De bediening kwam ons typisch arabische koffie brengen. Dat smaakt een beetje naar veel te sterkte thee met een vleugje soep. Niet lekker! Maar goed, beleefd als we zijn namen we de koffie aan en goten hem naar binnen. Nadat ook de journalisten van Al Jazeera waren aangekomen kon het avondeten beginnen. Hoe de mannen zo kunnen eten dat ze niks morsen op hun witte gewaden is mij een raadsel, maar het lukt ze. Tijdens het eten bespraken we onderwerpen als homoseksualiteit, de objectiviteit van Al Jazeera en de berichtgeving in het Westen over het Midden-Oosten. Het was ontzettend leuk om te horen hoe zij over deze dingen dachten en ik kwam erachter dat ze eigenlijk niet zo heel veel verschillen van ons. Een van de docenten vertelde ons dat ze pas nog bij een lesbische ‘bruiloft’ was; officieel zijn de vrouwen niet met elkaar getrouwd omdat dat niet kan in Qatar, maar ze hielden een feest voor vrienden waarbij ze een belofte aflegden aan elkaar. Het huwelijk geldt niet en ze kunnen er tegen vreemden en ouderen ook zeker niet voor uitkomen dat ze lesbisch zijn, maar het taboe wordt onder de jongere generaties al steeds meer doorbroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.