Het mysterieuze Arabische paard

Dat het Arabische volbloedpaard een elegant en bijzonder dier is, is zowel in Qatar als in Nederland bekend. Over de hele wereld worden Arabische paarden gefokt. Maar wat maakt dit paard zo bijzonder?

Ten eerste staat het Arabische volbloedpaard bekend om zijn moed, trouw en uithoudingsvermogen. Daarnaast  is het Arabische paard het oudste raszuivere paard op aarde. Al vijf duizend jaar wordt het echte Arabische ras in stand gehouden. 

Over de herkomst van het Arabische volbloedpaard zijn mensen altijd verdeeld geweest. Zo geloofden de Grieken dat de Arabier ontstond doordat zeegod Poseidon met zijn drietand op het water sloeg. En de Koran vertelt ons dat dit paard gecreëerd is door Allah die vier windrichtingen bij elkaar voegde: de geest uit het noorden, de kracht uit het zuiden,  de snelheid uit het oosten en de intelligentie van het westen. Een superpaard dus. Hierbij sprak Allah de woorden: ‘Gij zult de heer van alle dieren zijn’.

Allah creëerde het machtige wezen en toen was het verder aan profeet Mohammed. Mohammed besloot vijf merries uit te zoeken op basis van hun moed en trouw. Hij nam een kudde Arabieren mee naar de woestijn en zorgde ervoor dat de dieren bijna omkwamen van de dorst. Op een gegeven moment liet Mohammed de paarden los, zodat ze hun dorst konden lessen in een nabijgelegen oase. Vlak voor de kudde de oase bereikte, riep Mohammed de dieren terug. Vijf merries gehoorzaamden, ondanks hun extreme dorst. Deze vijf merries benoemde Mohammed tot zijn lievelingspaarden. Tot op de dag van vandaag zijn er fokkers die beweren dat alle Arabische volbloedpaarden afstammen van de vijf lievelingsmerries van profeet Mohammed.

De werkelijk herkomst van het Arabische Volbloedpaard is een beetje omstreden. Wel kon het ras in stand worden gehouden doordat het raszuiver fokken van het Arabische paard een religieuze verplichting werd, wat wordt beschreven in de Koran.

 

foto: Forelock’s Arabians (Nederlandse fokkerij), een Arabisch veulen wordt geshowd tijdens een show in Dubai

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.