Hoef(jes)smid tussen balkers

De hoefsmid onderhoudt de hoeven van een paard of ezel (of ander hoefdier) om de juiste hoefstand te behouden of te bevorderen. Bij een hoefsmid denken veel mensen direct aan de hoefijzers onder de benen van het paard of ezel. Deze beschermen het dier tegen te snelle slijtage van de hoeven. Een hoefsmid doet echter ook ander werk. Werk wat onmisbaar is op de Ezelsociëteit, een opvang voor ezels. Een keer in de acht weken komt de hoefsmid daar langs om sommige ezels een nagelpedicure te geven. Dit wordt bekappen genoemd en is belangrijk om de juiste stand van de benen te behouden of te herstellen. Veel ezels hebben namelijk een zwaar leven achter de rug waarin ze veel last (letterlijk en figuurlijk) hebben gedragen. Zo ook Elizabeth. Ze is blind, oud en moet volledig vertrouwen op de zorg en hulp die ze krijgt van haar verzorgers.

Hoefsmid is overigens een van de oudste beroepen en nog steeds een ambacht dat voornamelijk berust op de vaardigheid van degene die het uitoefent. Belangrijkste werktuigen zijn een grote nagelschaar, vijl, aambeeld en hamer. Hoefsmeden hebben dan ook, zoals veel oude beroepen, een patroonheilige. Dat is de beschermheilige van een beroepsgroep of gilde, iets wat nog uit vroeger tijd stamt. De patroonheilige van de hoefsmeden heet St. Elooi.

Hieronder het filmpje van een hoefsmid aan het werk op de Ezelsociëteit. Elizabeth wordt bekapt waarbij haar nagels worden bijgevijld.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=kjYut8UfUjg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.