Kunstenaar op de werkvloer

Een kunstenaar is lang niet altijd een zonderling figuur die maar wat zit te kladderen en daarvoor subsidie vangt. In Gelderland denkt een aantal kunstenaars mee binnen bedrijven. Ze komen met oplossingen, nieuwe producten of ze zoeken naar een nieuwe afzetmarkt. Het idee is niet nieuw, maar in Nederland gebeurt het maar weinig. Utrechtse winkeliers zijn gematigd enthousiast over het idee.

‘Kijk deze folder nou. Wat is het eerste dat je denkt als je die ziet? Goedkope troep! Het ziet er niet uit. Maar ja, het hoofdkantoor beslist toch alles. Ik zal eerlijk zijn, ik sta hier alleen voor het geld.’ Binding met het bedrijf heeft deze filiaalmanager van een computerwinkel niet. Hij wil ook alleen anoniem reageren om zich niet de woede van zijn baas op de hals te halen.

‘Of een kunstenaar niet iets aan de bedrijfscultuur kan veranderen? Het zou wel fijn zijn, maar waarschijnlijk doet het hoofdkantoor daar niks mee.’

Imke Bruessing van Pearle Opticiens vraagt zich af of er bij het hoofdkantoor een kunstenaar meedenkt. ‘Het interieur van alle winkels is hetzelfde, daar is natuurlijk over nagedacht. Maar of daar een kunstenaar bij betrokken was, weet ik niet. Wel hangt af en toe een kunstenaar of designer zijn naam aan een collectie. We hadden bijvoorbeeld contactlenzendoosjes die waren ontworpen door een kunstenaar.’

Bij vishandel Fishes is Eva van Engelen net bezig de winkel te openen. Terwijl ze een aanrecht klaarmaakt om vis op te verwerken denkt ze na over het idee van een kunstenaar binnen het bedrijf. ‘Ik denk dat het voor grote bedrijven wel interessant is. Een kunstenaar kan misschien met een andere blik naar dingen kijken. In deze buurt zouden veel winkels er best goed aan doen om een kunstenaar eens naar hun uitstraling te laten kijken. Aan de buitenkant zien de winkels er nogal ongezellig uit.’

In de eigen zaak heeft een kunstenaar volgens Eva niet veel zin. ‘Ik zou niet weten waarvoor.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.