Vergeten zolders van kerken

Vrijwel elk dorp heeft wel een kerk. Klein of groot, met veel leden of met weinig. Maar wat er nou precies in de geheime kamers van deze kerken ligt is voor velen onbekend. Zelfs veel mensen die zelf in de parochie werken weten niet precies wat er nou op de zolders ligt.

Kerken gooien oude religieuze voorwerpen niet weg, maar slaan ze op. Al jaren worden de zolders van kerken langzaam volgezet met kazuifels en oude paaskleden. “Een kleine selectie van dit oude, rijk geborduurde textiel kwam terecht in de Nederlandse musea, maar het meeste bevindt zich op de zolders van oude pastorieën en komt nooit meer tevoorschijn,” aldus Marike van Roon, die onderzoek heeft gedaan naar katholiek textiel in Nederland.

Waarschijnlijk sluiten er de komende jaren elke week ongeveer twee kerken. Voor het religieus erfgoed van deze kerken is de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed opgericht. Zij bepalen wat waardevol of cultuurhistorisch is. Maar wat er nou precies op de zolders van de kerken ligt die niet weggaan, zal nog lang onduidelijk blijven.

Handreiking Roerend Religieus Erfgoed:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.