Behoud het verval!

In het Nederlandse landschap is weinig verval te zien. Gebouwen die enig verval vertonen gaan tegen de vlakte of worden gerenoveerd. Een weg met gaten erin wordt binnen een paar dagen opnieuw geasfalteerd, en als het zo’n vaart niet loopt wordt er wel geklaagd. In de openbare ruimte wordt er niks aan zijn lot overgelaten.

 

Toch heeft de oude brug over de Lek tussen Nieuwegein en Vianen al jaren de sloop weten te mijden.  Sinds er in 1999 een grotere brug naast is gebouwd om de lange files op te lossen,  ligt de oude boogbrug er verlaten en vervallen bij. Eigenaar Rijkswaterstaat heeft al sinds 2008 een sloopplan klaarliggen. Ze kunnen het onderhoud van de brug niet betalen. Dit heeft tot op heden echter niet tot sloop geleid. Want sloop is in tijden van crisis ook duur. En dus ligt de brug er nog, iconisch en prachtig in verval.

 

De brug is met hekken afgesloten. De vangrail die de twee rijbanen van de A2 van elkaar moest scheiden ziet rood van het roest. Op het wegdek groeit mos. Het was een van de drukste knooppunten van de Nederlandse wegen. Dit feit heeft zijn sporen op het asfalt achtergelaten. Voorlopig heeft Rijkswaterstaat de sloop uitgesteld. Er zijn gesprekken gaande over een nieuwe functie voor de brug.  Het idee van ‘Gondelier van Utrecht‘ Arjen Heida, om op de brug een horecapaviljoen te openen kan op positieve reacties rekenen van Rijkswaterstaat en bewoners uit de omgeving. In zijn plan zal de brug echter wel weer een likje verf krijgen.

Klik hier en hier voor meer foto’s van de oude Lekbrug.

Kijk voor meer informatie naar de aflevering van CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.