Cheers!

De één is fruitig, als sinaasappel en heide, de ander is kruidig als kaneel en kleurt goud in het glas. Er wordt gekeken, geroken, geproefd en tot slot beoordeeld. Daarna volgt een slok water, een soepje of een cracker en herhaalt de handeling zich.
Whisky proeven is een spektakel op zich. De sterke drank wint aan populariteit. Wat veel mensen niet weten is dat er met whisky ook prima te koken valt. Hieronder een aantal culinaire hoogstandjes om mee te experimenteren.

Garnaalcocktail

Bereiding
1. Klop de mayonaise op met de room en de ketchup. Doe er de whisky bij en breng verder op smaak met een paar druppels tabasco. Snij
of scheur de sla in fijne reepjes. Pel de tomaten, snij ze in blokjes. Plet de eieren met een vork.
2. Verdeel de sla, garnalen en tomaatblokjes over hoge glazen of glazen kommetjes. Lepel er een beetje cocktailsaus bij. Werk af met
geplet ei en een plakje citroen. Serveer lichtjes gekoeld maar niet ijskoud.

Ingrediënten
200g gepelde (grijze en/of roze) garnalen
1 kleine icebergsla
2 kleine trostomaten
2 hardgekookte eieren
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel room
1 eetlepel ketchup
1 koffielepel whisky

 

Whiskycrème mousse

Bereiding
Het gelatineblaadje wellen in koud water. De slagroom stijf kloppen. Whiskycrème in een schaaltje doen en verhitten (magnetron). Niet laten koken, de drank hoeft alleen maar goed warm te zijn. Het gelatineblaadje in de warme drank laten smelten en goed doorroeren. Een beetje slagroom erbij doen en daarna alle whiskycrème bij de slagroom voegen. Goed doorspatelen zodat alles volledig vermengt. Overdoen in 4
timbaalvormpjes (of eventueel kleine puddingvormpjes) en deze in de koelkast laten opstijven (minimaal ½ uur) Voor het opdienen de timbaaltjes even in goed warm water houden en ze lossen op bordjes. Een beetje van de chocolade afschaven (met de kaasschaaf) boven het torentje. De rest van de chocolade samen met de melk verhitten in de magnetron en goed mengen. Druppels naast het torentje laten vallen.

Ingrediënten           
1 borrelglaasje whiskycrème
150 cc slagroom
20 gram chocolade (puur)
1 el melk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.