“De brandweervrijwilliger laat zich niet intimideren”

In CampusCam stelt de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) dat vrijwilligers alleen anoniem hun onvrede zouden laten blijken over de leiding. Dit zou komen door intimidatiepogingen vanuit de Veiligheidsregio’s, waardoor vrijwilligers ervoor terugschrikken om iets te vertellen, bang dat ze hun hobby voor altijd kwijtraken. De Veiligheidsregio Utrecht nam met verbazig kennis van deze uitspraken. “De vrijwilligers maken hun eigen keuzes.”

 

Rob Frek, directeur veiligheidszorg van de Veiligheids Regio in Utrecht, geeft aan dat hij de voorzitter van de VBV dan ook van harte uitnodigt eens om de tafel te gaan zitten. “Als zij voorbeelden kunnen noemen waar dit is gebeurd, wil ik daar uiteraard over praten. Maar als Veiligheidsregio Utrecht herkennen we ons totaal niet in dit verhaal.”

Uit een aantal enquetes, waaronder één van de SP, kwam naar voren dat vrijwilligers ontevreden zijn over de leiding, het werk te bureaucratisch vinden en dat er een kloof is ontstaan tussen werkvloer en management. De Veiligheidsregio’s bestaan pas kort (nog niet overal zijn gemeenten al opgegaan in deze 25 regio’s), maar zouden de voornaamste oorzaak zijn voor deze problemen (3/4 van de ondervraagden zou uit een geregionaliseerd korps komen).

Frek: “We zijn natuurlijk een jonge organisatie. Verandering betekent onrust. En waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar de Veiligheidsregio gaat er juist voor zorgen dat de vrijwilligers in de toekomst zich alleen maar moeten richten op het brandweervak.”

Frek stelt dat er inderdaad vrijwilligers stoppen met het brandweerwerk, maar dit zou voornamelijk komen door vergrijzing, de steeds drukker wordende agenda, en het probleem van de forensen-gemeenten waar mensen wel wonen maar niet werken. “Maar dat zijn vaak lokale problemen, niet een overkoepelend probleem voor de gehele regio. Van de 2500 personeelsleden zijn er nog altijd 1700 vrijwilliger, die ook met passie bezig blijven met het vak.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.