De vader van de Utrechtse Caravaggisten

De Nederlandse Caravaggistische schilderkunst in de 17de eeuw bloeide vrijwel nergens zoals in Utrecht. Zo hebben onder andere de in Utrecht wonende schilders Van Brugghen, Van Baburen, Honthorst en Scorel veel aanzien en hangen hun schilderijen in grote museau in onder meer Rome en Parijs. De meeste van deze schilders hebben hun opleiding gevolgd aan de schildersschool van Abraham Bloemaert, de vader van de Utrechtse Caravaggisten.

Abraham Bloemaert Hij heeft veel van zijn leerlingen naar Italïe gestuurd en raakte hierdoor geïnspireerd. Hieronder staan drie van zijn schilderijen. De kenmerken van de Caravaggistische schilderstijl zijn hierin duidelijk zichtbaar. Zo zijn de portretten vol details en is de richting van de lichtbron in het schilderij duidelijk zichtbaar.

De taferelen die Bloemaert schildert hebben vaak een mythologische of bijbelse achtergrond, zoals het schilderij ‘Jozef en zijn broers’ , maar ook ‘ De Bewening van Christus’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.