Speel je eigen rol

Ben je enthousiast geworden na de uitzending van CampusTalk, waarin Bastiaan Smit vertelt over zijn hobby Larpen? Wil je leren improviseren en je fantasiewereld verrijken? Ga dan zelf aan de slag! 

Misschien denken veel mensen: wat is LARPen voor iets raars? Een groep verklede mensenmet schilden en stokken die elkaar te lijf gaan met een plastic zwaard. Juist, dat is LARPen. Een rollenspel waarin je kunt zijn wie je wilt zijn, kunt dragen wat je wilt dragen, terwijl je op zoek gaat naar je missie.

Maar wat is eigenlijk het doel van LARPen? In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd waarin LARPen centraal staat. Deze evenementen hebben allemaal een ander doel. De hoofdplots van de evenmenten worden bedacht door de organisatoren van de evenmenten.

De bekendste plotten zijn:
– Hack & Slash: hierbij staat vechten centraal. Het plot is vaak een oorlog tussen twee of meer groepen.
– Metafysische problemen: het plot wordt geleid door machtige personages die vaak onderling ruzies hebben. De andere spelers moeten dit conflict oplossen.

Vaak zijn andere plots van een LARPevenement een combinatie van deze twee. Zoals een wrede tovenaar vervloekt een dorp en de LARPers moeten deze vloek opheffen. Deze vloek is niet zomaar op te heffen, want hier zijn regels aan verbonden.
Alle evenementen hebben hun eigen regels, maar er zijn standaardregels die bij elk evenement worden gehanteerd.

De regels
De wapens: de wapens die tijdens een LARP-evenement worden gebruikt, zijn speciale wapens die gemaakt zijn voor het LARPen. De wapens moeten voor het evenement gecontroleerd zijn door de spelleiding op uitsteksels of puntige delen.
Tijd-in: alles wat tijdens het spel gebeurt, wordt tijd-in genoemd. Alles wat buiten het spel valt wordt tijd-uit genoemd.
Veiligheid: veiligheid is het belangrijkste tijdens een LARP-evenement. Denk daarom altijd aan je eigen veiligheid en aan die van een ander.
Wil je meer weten of heb je interesse? Kijk dan op de website van de Utrechtste LARPvereniging: Vortex Adventures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.