Hospitageneratie van de jaren zestig

Woolloomooloo, café De Dikke Dries en Jan Primus: de hotspots voor studenten uit de jaren zestig. Maar ook voor studenten van nu. Er is niet veel veranderd door de jaren heen. Drie oud bewoners op de IBB gaan aan avondje terug naar hun oude studentenkot. Maar eerst een stukje geschiedenis.

De eerste paal in de grond van de Ina Boudier Bakkerlaan betekende het einde van “de hospitageneratie”. Jarenlang zochten studenten onderdak bij vrouwen die een leegstaande kamer over hadden. Maar het aantal studenten groeide explosief in de jaren zestig. Hospita’s groeien echter niet mee. In 1955 studeren er nog ongeveer 5000. In 1965 is dit aantal verdubbeld. De kamernood stijgt. Bij gebrek aan beter worden zelfs de campings ingezet waar studenten hun tentjes opzetten.

Als reactie op deze woningnood ontstaat de SSH. Deze woningbouw organisatie maakt een plan voor een studentencomplex dat 1250 studenten onderdak kan bieden. In 1963 werd de eerste paal geslagen en eind 1965 betrekken de eerste studenten hun nieuwe kamers in de vijf eerste laagbouwflats. Aanvankelijk proberen de SHH en de overheid nog een vinger in de pap te houden.

“Luidruchtige feesten en nachtelijke bezoekjes van het andere geslacht zijn in de jaren zestig ten strengste verboden.”

Er wordt ook een buurthuis – Chez Bébé genaamd – ingericht voor ‘de algemene en academische ontwikkeling van studenten.’ De

Binnen in café Cheez Bébé
Binnen in café Chéz Bébé

Utrechtse studenten laten zich echter niet betuttelen. Nu ze van hun vrijheid hebben geroken, laten ze zich dat niet meer afpakken. Van dit goed bedoelde centrum om de studieresultaen te bevorderen blijft niet meer over dan een café. Een plek die studenten zich vooral herinneren vanwege de vele feestjes. Ook het officiele verbod op luidruchtige feesten en nachtelijke avontuurtjes weten ze op te heffen door massale

protesten eind jaren zestig. En daarmee wordt een nieuwe studentengeneratie het leven in geroepen en behoren de hospita’s voorgoed tot de verleden tijd.

Meral van Leeuewen schrijft een boek over dit unieke studentencomplex waarin ze op zoek is gegaan naar bijzondere, grappige en mooie verhalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.