Studentenkamers moeten kleiner

Het tekort aan studentenkamers in Utrecht is al jaren een groot probleem. Met een verdubbeling van de vraag naar een woonplek in de laatste vier jaar neemt de kamernood nu echter wel heel zorgelijke vormen aan. Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting dat twee weken geleden ondertekend werd moet er de komende jaren voor zorgen dat meer studenten een woning vinden.

In dat Actieplan staat dat er in de komende vijf jaar 16.000 extra studentenkamers bij moeten komen in Nederland. Dat kan volgens de ondertekenaars van het Actieplan alleen als de minimumeisen voor de grootte van studentenkamers worden aangepast. Dat betekent dat waar een zelfstandige studentenkamer met badkamer en keuken nu nog minstens 24 vierkante meter moet zijn, straks verkleind mag worden naar 18 vierkante meter.

Ook gaan gemeenten minder parkeerplaatsen eisen en een lagere grondprijs hanteren als de woningen op gemeentegrond worden gebouwd. De plannen komen net op tijd aangezien het aantal kamerzoekers in Nederland nu op 30.000 staat. Tegelijkertijd is de verwachting dat het aantal studenten de komende jaren alleen maar gaat toenemen. De wachttijd voor een kamer in Utrecht is momenteel bijna twee jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.