Van delinquent tot idealist

Ex-gevangene Stanley Groeneveld belandde op jonge leeftijd al achter de hoge tralies, stalen deuren en pantserglas. Op zijn zestiende gebruikte hij voor de eerste keer heroïne. Al snel kon hij niet meer zonder en raakte steeds verder verzeild in de criminele wereld. “Ik belandde in een vicieuze cirkel van jatten, gebruiken en vast zitten.”

Op zijn 22e ging hij er bijna aan onderdoor maar bedacht zich net op tijd: tot hier en niet verder. Hij meldde zich aan bij de zwaarste afkickkliniek van Nederland in Den Haag en was nu vast besloten de criminele wereld achter zich te laten. Ruim dertig jaar later praat hij er nuchter over. Hij heeft een boek geschreven over zijn verleden als crimineel met de toepasselijke naam “Capone en King.”

“Ik had alle eigenschappen in me om een zware crimineel te worden”, vertelt hij. Doorzettingsvermogen (of wat ook alweer) is daar een hele belangrijke van. Destijds gebruikte ik het op een negatieve manier, nu heb ik geleerd het op een positieve manier te gebruiken.”

Groeneveld stopt tegenwoordig al zijn tijd en energie in Project 13. Hij gaat op zoek naar elf jongeren die – net als hij – in het criminele circuit terecht zijn gekomen. Zijn doel is deze jongeren het “goede pad” weer op te helpen met zijn voornaamste middel: Duursport. Wielrennen, hardlopen en zwemmen maar ook andere sporten zoals yoga en schaken behoren tot zijn project. “In mijn project richt ik me op sterk gemotiveerde deelnemers die topsport willen  bedrijven maar zich tegelijkertijd kwetsbaar durven opstellen. We geven ook therapie. Onder het motto ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, zegt Groeneveld.
Negen maanden zitten de deelnemers in een huis. Ze beginnen met weinig privileges, maar dat wordt langzamerhand meer. Zo krijgen ze ook steeds meer contact met hun familie.
Groeneveld dicteert een strakke structuur die veel discipline vereist: op tijd naar bed, dagboek en kasboek bijhouden, krant lezen en iedere dag scheren. Dit is volgens hem de sleutel naar een sportersteam van topvorm en bovendien de jongens weer op het goede pad te krijgen. Hij is op dit moment nog op zoek naar jongens die de uitdaging van Project 13 aandurven. Hier lees je meer over het project.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.