Een zoektocht naar Russisch spraakwater

Een Slavische supermarkt zonder wodka. Dat klinkt als een Rus zonder bontmuts. Als Siberië zonder sneeuw. Als Medvedev zonder zijn Poetin. Toch mag Gachiek Sahakjan, de eigenaar van Slavjanski Dvor, geen wodka verkopen in zijn supermarkt. Daar heeft hij geen vergunning voor.

Maar liefhebbers van de Russische drank hoeven niet getreurd te zijn: ook in Nederland kan een goede (of goedkope) fles wodka genuttigd worden. Een overzicht van de beroemdste Russische wodka’s mét hun verkoopadressen in Nederland.

 

Russian Standard

Russian Standard wodka, of Roeskie Standart op z’n Russisch, wordt gemaakt van wintergranen uit zuid-Rusland en ijswater uit het Ladoga meer. Marketeers van het concern beweren dat Russian Standard wordt gemaakt volgens het recept van de beroemde Russische wetenschapper Dmitri Mendeleev. Hij maakte in 1894 wodka voor de tsaren. De Russische media betwijfelen echter of ze dit recept wel in handen hebben.

Verkoopadres: Mitra, Amsterdamsestraatweg 271, Utrecht.
Prijs: 23,49 euro per liter.

 

 

 

 

 

 

Finlandia

Geen Russische maar wel lekkere wodka uit Рde naam zegt het al РFinland. Finlandia bestaat ruim veertig jaar en is ̩̩n van de meest bekende exportproducten van het land. Finlandia heeft pure wodka, maar ook veel smaakvarianten als limoen, bosbessen en grapefruit. In de James Bond-film Die another day wordt de Finse drank gepresenteerd als het favoriete drankje van 007.

Verkoopadres: online.
Prijs: 19,95 euro per liter.

 

 

 

 

 

 

 
Beluga

Deze luxe wodka is een relatief onontdekte parel uit Rusland. In de Belugafabriek in Rusland worden dagelijks slechts negenhonderd flessen geproduceerd, omdat alles nog met de hand wordt gedaan. Over de productie van één fles wordt ongeveer een maand gedaan. Beluga was één van de hoofdsponsors van het tachtigste verjaardagsfeest van oud-Sovjetleider Gorbatsjov.

Verkoopadres: online.
Prijs: 49,95 – 109,96 euro per liter.

 

Stolichnaya

In Me Nikes, een nummer van The Opposites wordt meerdere malen naar deze Russische wodka verwezen: het wordt liefkozend Stoli genoemd. Stolichnaya wordt sinds 1901 geproduceerd en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen. In 1953 werd een logo ontworpen dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

Verkoopadres: online.
Prijs: 13,00 euro per liter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een overzicht van de producten van Slavjanski Dvor, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.