Islamitisch bankieren kan niet in Nederland

In Engeland is islamitisch bankieren al mogelijk. In Nederland is deze vorm van bankieren nog niet van de grond gekomen. Net als alle andere grote steden, heeft ook Utrecht een aantal Marokkaanse en Turkse banken. Hoewel er veel vraag is naar deze vorm van financieel handelen, bieden deze banken geen islamitische producten aan. Door de huidige wetgeving in Nederland is het niet mogelijk om islamitisch te bankieren.

Islamitisch bankieren is een systeem dat gebaseerd is op de islamitische wetgeving, de sharia. Deze vorm van bankieren moet onder andere voldoen aan de volgende eisen:

Er mag geen rente worden geheven, omdat door rente woekerwinsten gemaakt kunnen worden. Bij islamitisch bankieren worden de leningen renteloos verstrekt.

Ook worden er geen zaken gedaan met bedrijven die onder meer in de seks- drugs- wapen en alcoholindustrie zitten.

Verder is speculatie niet toegestaan, omdat dit veel risico’ s met zich mee kan brengen, maar ook omdat er alleen maar gehandeld mag worden in duurzame producten.

EĆ©n gedachte over “Islamitisch bankieren kan niet in Nederland

  • 31 juli, 2012 om 11:35
    Permalink

    Wel enorm jammer dat deze vorm van bankieren niet mogelijk is in Nederland! Uit mijn vriendenkringen staan veel te trappelen, om o.a. een huis te kopen, maar willen dit nu nog niet doen, omdat Islamitisch bankieren niet mogelijk is in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.